13 secrete despre cutitele de bucatarie

autor: LUMEA RETETELOR

Iti prezentam un inventar al instrumentelor de taiat dintr-o bucatarie, precum si sfaturi pentru alegerea si intretinerea lor. 

Voteaza!

54321
Medie: 5.00 | Total 3 voturi
Votul tau:

 

 

 

 

Cum le intretii

Un set de cutite de baza este indispensabil in orice bucatarie bine utilata. Aceste ustensile fac toti banii, asa ca cel mai important sfat este sa investesti in articole de calitate pentru bucataria ta! Cele mai bune sunt cele facute din otel cu continut inalt de carbon. Sunt rezistente la coroziune si raman ascutite mai multa vreme decat cele din otel inoxidabil.

Pentru a pastra cutitele ascutite, ingredientele se taie pe fund de lemn sau de plastic. Suprafetele de lucru dure (ceramice, din granit sau din metal) vor toci lamele.

Cutitele nu se lasa niciodata in apa si nu se spala in masina de spalat vase. Nu se curata cu substante corozive si nici nu se lasa la scurs dupa spalare. se spala si se usuca manual imediat dupa utilizare. Se pastreaza intr-un suport de lemn sau se atarna de un suport magnetic special pentru cutite. Depozitarea corecta va proteja cutitele, le va pastra ascutite timp indelungat si va va pazi de rani.

Cum le alegi si cum le utilizezi

Pila de ascutit este lunga, rotunda si are maner. Se foloseste pentru ascutirea taisului cutitelor si pentru a netezi denivelarile de pe lama acestora. Se pot folosi pentru ascutit si polizoare sau dispozitive electrice.

Cutitul bucatarului, un cutit lung de 20-25 cm se foloseste pentru maruntit, taiat cubulete si tocat.

Santoku este versiunea japoneza a cutitului bucatarului; lung de 16-18 cm, se foloseste la maruntit, tocat, taiat cubulete si feliat. Cavitatile de la marginea lamei ajuta la controlul si reducerea scurgerilor de pe lama in timpul utilizarii.

Cutitul pentru feliat are 20-25 cm si este perfect pentru taiat felii friptura sau curcanul la cuptor.

Cutitul zimtat sau de paine, se poate folosi si pentru a taia prajituri si alimente delicate. Cel mai bun este cel cu lama de 20 cm, cu care poti decupa si un blat mai gros de tort. Dar exista o gama mare de dimensiuni.

Cutitul multifunctional, de 15 cm lungime, e potrivit pentru ingrediente mici.

Cutitul de dezosat, cu o lama ingusta si de 12-15 cm lungime, este destinat desprinderii carnii de pe oase pentru carnea de pasare, de vita, de porc sau de peste.

Cutitul de curatat are doar 8-10 cm lungime si este potrivit pentru curatat de coaja, pentru maruntit si pentru feliat ingrediente de dimensiuni mici.

Foarfeca de bucatarie este o ustensila cu utilizari multiple. O poti folosi pentru taierea zarzavaturilor, cat si pentru transarea incheieturilor pasarilor, scurtarea pastelor si multe altele.

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci