13 secrete despre vasele din fonta

autor: LUMEA RETETELOR

Afla cum intretii vasele din fonta, caci este un deliciu sa gatesti in ele. Poate ati auzit ca si la calorifere tot traditionala fonta este mai buna, pentru ca "tine caldura". La fel se intampla si cu aceste vase. Au ceea ce se cheama in fizica "inertie termica". De aceea, temperatura la gatit este mai puternica si constanta.

Voteaza!

54321
Medie: 5.00 | Total 4 voturi
Votul tau:

Exista doua tipuri de astfel de vase: din fonta neagra (ne-emailate) si din fonta emailata. Ambele contin la fel de multa fonta doar ca al doilea tip de vase are in plus mai multe straturi protectoare de email.

Vasele din fonta emailata sunt mai usor de intretinut, insa nu rezista la temperaturi la fel de mari ca cele ne-emailate.

Vasele din fonta imbogatesc cu Fier mancarea pregatita in ele.

Garantia fontei este de 25 de ani.

Pentru o durata de viata cat mai indelungata, ungeti periodic vasul cu ulei. La temperaturi inalte uleiul se carbonizeaza in porii vaselor din metal, prevenind ulterior arderea/lipirea alimentelor.

Utilizati o treapta ridicata a caldurii cand gatiti cu vase din fonta
. Acestea sunt facute pentru a fi utilizate la temperaturi inalte. 

 

Inainte de fiecare utilizare, ungeti fonta cu putina grasime alimentara: ulei, unt sau margarina. Daca vasul de bucatarie are si capacul tot din fonta, ungeti si interiorul capacului. Inainte sa puneti alimentele pe care le veti pregati in vas, incalziti intotdeauna vasul la foc foarte mic, timp de 1-4 minute, in functie de dimensiunea acestuia.

Nu pastrati in vasul de fonta alimentele preparate in el

Nu folositi apa sau alimente acide ca ingredient principal inainte ca fonta sa se “patineze”. Aceasta se intampla dupa 30-40 utilizari.

Cum curatam vasul din fonta. Spalati vasele din fonta numai dupa ce s-au racit.?Folositi apa calda si o perie de vase pentru curatare, obisnuita. Lasati vasul sa se usuce complet si apoi ungeti-l cu ulei, unt sau margarina, numai cat sa se patineze (sa straluceasca). Daca vasul are capac din fonta, ungeti si capacul in interior.

Nu spalati vasele din fonta in masina de spalat vase.

Nu folosi vasul de fonta in cuptoarele cu microunde.

Se depoziteaza in locuri uscate si aerisite pentru a preveni mirosul de ranced.

Dupa multe folosiri, vasele capata o culoare negru inchis si un aspect lustruit devenind la fel de neaderente ca cel mai bun Teflon. Cu o ingrijire corespunzatoare pot fi folosite zeci si chiar sute de ani.

Surse: forum.softpedia.comecoera.ro

Seby 13.03.2013. - 08:04

Sunt cele mai bune! Recomand LODGE !
Pofta buna!

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci