13 secrete pe care nu ti le spune chelnerul

autor: LUMEA RETETELOR

Iata cateva lucruri pe care angajatii de la restaurant nu ti le vor marturisi niciodata. Unele nu te ajuta cu mult, dar, daca tii cont de celelalte, te vei simti mereu ca un rege in localul tau preferat!

Voteaza!

43211
Medie: 4.18 | Total 11 voturi
Votul tau:

 

 

 

1. Evita sa mananci in oras de sarbatori si sambata seara. Din cauza volumului mare de clienti, majoritatea bucatariilor sunt suprasolicitate si nu se va prepara mancare buna.

2. Nu prea exista notiunea de concediu medical in industria restaurantelor. Un chelner nu va sta acasa sa piarda bani din cauza ca are o raceala. Iar acestia sunt oamenii care manevreaza mancarea ta!

3. Chelnerii pot scuipa in mancarea oamenilor si chiar o fac. Cand dintr-o nemultumire a clientului se ajunge la atacuri directe, chelnerii au o modalitate la indemana de a se razbuna: altereaza mancarea sau bautura.

4. Nu spune niciodata: „Sunt prieten cu proprietarul“! Patronii de restaurant nu au prieteni. Aceasta replica te califica drept un impostor nepriceput inca din clipa in care intri pe usa.

5. Poarta-te cu ceilalti asa cum vrei ca ei sa se poarte cu tine. (Oamenilor trebuie sa li se reaminteasca asta.)

6. Nu pocni din degete ca sa atragi atentia personalului! Unora o sa le vina sa ti le scurteze cu foarfeca de portionat puiul!

7. Nu comanda feluri care nu sunt in meniu. Obligi bucatarul sa gateasca ceva ce nu pregateste de obicei. Daca face acelasi fel principal de 10.000 de ori pe luna, sansele sa ii iasa mereu perfect sunt mult mai mari.

8. Sa imparti felul de mancare cu cealalta persoana de la masa este ok, dar nu cere apa, lamaie si zahar ca sa iti faci singur limonada. Ce urmeaza? Struguri ca sa iti faci singur vin?

9. Daca gasesti un chelner care iti place, sa ceri mereu un loc in sectorul lui sau al ei. Spune-le tuturor prietenilor sa solicite si ei acelasi chelner. Astfel, acesta va parea indispensabil in ochii patronului. Iti va fi recunoscator si te va servi bine.

10. Daca nu iti permiti sa lasi bacsis, atunci nu iti permiti sa mananci la restaurant.

11. Citeste cu atentie nota de plata! Este enervant pentru chelner sa alerge dupa tine fiindca nu ai lasat destui bani. Ca sa nu mai vorbim de bacsis.

12. Daca vrei sa ramai mai mult la masa, lasa mai mult bacsis ca sa compensezi din banii pe care chelnerul i-ar fi castigat servind alt client in acest timp.

13. Nu veni cu 15 minute inainte de inchidere. Bucatarii vor fi obositi si iti vor gati cina in graba. In timp ce tu servesti felul intai, felul principal de va lancezi sub lampa de incalzit, iar, din chiuveta cu vase murdare de langa el vor sari in mancarea ta stropi de detergent.

Din volumul “Waiter Rant: Thanks for the Tip. Confessions of a Cynical Waiter”/”Vorbarie de chelneri: Multumim pentru bacsis. Confesiunile unui chelner cinic”, Editura Ecco/HarperCollins
mitinita
mitinita 14.11.2011. - 20:32

eu am vazut lucruri care ma fac sa nu comand niciodata bere la halba daca nu e turnata in fata mea,chiar si la sticla cer sa mi-o desfaca la masa. Mare diferenta intre serviciile pe care le primim in Romania si in strainatate…din pacate

larysssa 13.11.2011. - 11:19

nu-i chiar asaaa ... am lucrat si eu chelneritza si ce s-a spus aici e cam exagerat ....

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci