In bucatarie cu Anca Turcasiu

autor: LUMEA RETETELOR

Cine si-ar putea imagina ca artista atletica pe care o vedem in acest sezon pe scena Teatrului de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti a luptat cu kilogramele toata viata? In plus, este vegetariana, dar pentru familie gateste cu carne. Pe negustate!

Voteaza!

Votul tau:

 

 

 

 

LR: Buna ziua, Anca! Stiu ca tu ai o dieta foarte speciala. Povesteste-ne putin, te rog, despre felul in care ai ajuns sa adopti acest stil de viata.

Anca Turcasiu: Sunt vegetariana din mai 1990. E o viata de om: 21 de ani! Eram intr-un turneu la mare cu un coleg a carui sotie avea o problema de sanatate. Primea din strainatate carti despre o alimentatie sanatoasa. Fiind impreuna 30 de zile in turneu, le-am citit si eu. La Barul International din Olimp aveam o bucatarie extraordinara la dispozitie. L-am rugat pe bucatar sa-mi prepare numai retete fara carne. De atunci am inceput. La finalul verii mi-am facut toate analizele, m-am simtit bine si am continuat asa.

LR: A fost greu la inceput?

Anca Turcasiu: Nu m-am chinuit prea tare, pentru ca oricum eu nu am fost niciodata pasionata sa consum carne. Eram zdravana, adulta, tanara, la 21 de ani. Nu se punea problema ca sunt in crestere. Mi-au picat niste carti in brate si m-am convins ca e mai sanatos asa. Nu mai cunosc pe nimeni atat de longeviv intr-un astfel de angajament de viata. Sunt multi care nu mananca niciun aliment de origine animala. Eu nu sut asa. Eu mananc si peste, si branza, mananac si oua. Am o mare varietate de alimente la dispozitie. Doar carne nu mananc.

LR: Cand mergi la restaurant intampini dificultati?

Anca Turcasiu: Intotdeauna exista ceva de mancare, cu atat mai mult azi, cand bucataria s-a diversificat. E adevarat ca, dupa Revolutie, imi era foarte greu sa mananc fara carne la restaurant. Nu era prea mare varietatea. Dar acum nu-mi fac probleme din puncutal asta de vedere. E drept ca in cercul meu de prieteni, oriunde ma duc, toata lumea se gandeste sa pregateasca ceva special pentru mine. Asta ma face sa ma simt destul de prost. Pana la urma, se gaseste fara eforturi prea mari o garnitura, o branza, o salata. Dar lumea se preocupa sa-mi gateasca cine stie ce feluri de mancare si ma simt jenata. Daca stau sa ma gandesc, totusi, imi amintesc ca mi s-a intamplat si ceva neplacut la un restaurant. Le-am spus: "In salata asta e sunca!". M-au asigurat insa ca ma inselam. Mi-a fost foarte rau dupa aceea. Nu mai mancasem de cinci ani carne. Probabil ca organismul s-a schimbat. E normal sa reactioneze daca mananc accidental carne.

LR: Da-ne o reteta de-a ta vegetariana!

Anca Turcasiu: Sa stii ca pentru mine nu prea gatesc. Pot sa-ti spun, de exemplu, ce am mancat ieri. Ruccola cu rosii cherry, cu seminte de floarea-soarelui, o conserva de ton in suc propriu. Le-am amestecat pe toate am obtinut un castron mare de salata.

Foto: www.mirceamarinescu.ro

LR: Cum ti se pare noul trend de mancare bio-eco?

Anca Turcasiu: Mancarea bio e buna, dar suntem cam invadati peste tot, nici nu mai stii ce sa iei. Produsele bio sunt mult mai scumpe, e foarte greu sa mananci asa. Pana la urma, cea mai buna solutie ar fi sa ai undeva un taran in care sa ai incredere si sa iei rosii de la el si carne din curtea lui. E foarte greu pentru cei care traiesc in inima orasului sa faca asa. Recunosc ca si eu cumpar pentru ai mei numai tampenii de la magazin. Ca nu stii ce cumperi! Dar nu pot sa le interzic. E foarte neplacut, pentru ca suntem ceea ce mancam. Si mancam porcarii de dimineata pana seara.

LR: Dar pentu familie ce gatesti?

Anca Turcasiu: Pentru familie gatesc cu carne totul. Pentru mine e simplu. Am o singura masa mai consistenta, la care mananc o salata bogata, cu de toate. Am grija sa am in frigider cate putin din toate: legume, seminte si ton sau alt peste. Prepar la pranz un castron mare de salata. Dureaza zece minute. In rest, ma descurc cu alte gustari, fructe , iaurturi etc. Pentru mine nu gatesc. Lor le fac ciorba, friptura, de toate. Cel mai mult le place ciorba de pui a la grec, friptura, chiftelutele. Le fac de toate. In ultima perioada nu am prea mai avut timp, asa ca am apelat la bunavointa soacrei, care m-a ajutat foarte mult. Dar de obicei gatesc. Dintotdeauna am gatit acasa. Pe negustate. Si se pare ca-mi iese destul de bun!

LR: Ce amintiri ai despre mesele de familie din copilarie?

Anca Turcasiu: Mesele din copilarie erau copioase, mama gatea enorm si mult si gras si incontinuu. La mine in familie toata lumea a fost foarte grasa. Tata, care mai traieste, e foarte gras si el. Au fost grasi de o viata. Grasi-grasi! Si eu as fi daca as manca aiurea! In copilarie am fost si eu durdulie, dar am facut atletism de performanta intre 6 si 14 ani si m-am inaltat. M-a ajutat mult sportul. Dupa ce am renuntat la atletism, m-am implinit din nou. Intre 14 si 20 de ani, cand am devenit vegetariana, aveam vreo 63 de kilograme, cu 7 kg mai mult decat acum, cand am 56.

LR: Dar dupa ce ti-ai schimbat dieta intr-una vegetariana au fost schimbari spectaculoase?

Anca Turcasiu: In primul an am slabit, apoi m-am mentinut, apoi m-am ingrasat. Eu am luptat cu kilogramele toata viata, nu sunt o silfida. Chiar acum un an, in mai 2010, am fost la nutrtitionistul Lygia Alexandrescu. De atunci am slabit 6-7 kg si ma mentin. Si respect in continuare regimul prescris. Mi-a prescris un mod de viata, practic. Mancare multa, la ore fixe. Mult fata de tot ce mancam intr-o zi inainte: mic dejun consistent, gustare la ora 11, masa de pranz la 13-14, gustare la patru si ultima masa la sapte. Mananc 5 mese pe zi. Manc foarte mult! Orice medic iti spune: mananci si slabesti. Dar trebuie sa stii ce sa manaci, cat sa mananci si cum sa mananci.

Nu te crede nimeni! Nici eu n-am crezut! Cand am primit meniul de la ea, mi-am zis: "Doamne, n-o sa pot manca atat de mult!". Pana la urma, am realizat ca asa stau lucrurile si iata ca am rezultate 

Eu acum nu mai tin regimul, ci respect orele si interdictiile: nimic prajit, nimic gras, nimic dulce, nimic sarat. Respect principiile esentiale. Am eliminat complet grasimile – cascavalul si telemeaua nu mai exista pentru mine – si mananc numai branzeturi slabe.

Mi se face foame din trei in trei ore, ca unui bebelus. Cand mi se face foame, ma uit la ceas si imi dau seama ca au trecut trei ore! Nu am avut asemenea foame de cand ma stiu eu! Mananc incontinuu.

Foto: www.mirceamarinescu.ro

LR: Faci si sport?

Anca Turcasiu: Din pacate, m-am cam oprit cu sportul din ianuarie, pentru ca am pregatit doua spectacole la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian": musicalul "Rebecca", in regia lui Attila Beresz, la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" si "Maria de Buenos Aires", in regia lui Mario Radaciovschi, un spectacol de teatru-dans. Astfel, am fost blocata patru luni in teatru si nu am putut sa mai ajung la sala. O sa reiau, insa, activitatea sportiva, fiindca plec la mare si am acolo o antrenoare care lucreaza cu mine intensiv de cinci ori pe saptamana.

LR: Poti spune ca i-ai inspirat pe cei din familie cu stilul tau de viata?

Anca Turcasiu: Nici nu incerc sa-i inspir pe cei din familie in acest sens. Fiecare trebuie sa aleaga liber ce vrea sa faca. I-am inspirat insa pe multi cu mersul la nutritionist si cu mancarea la ore fixe. Ma vad ca ma duc la un eveniment cu iaurtul in buzunar. De obicei, evenimentele la care particip incep dupa ora 19.00, cand eu am voie sa manac numai iaurt. Si cant toata noaptea, iar daca mi-e foame mananc un iaurt. Lumea innebuneste, nu le vine sa creada ca nici cu masa pusa nu cedez ispitei. Prietenii care stiu ca nu mananc nimic dupa sapte seara, organizeaza cine si intalniri in oras inainte de aceasta ora, ca sa pot manca si eu.

LR: Ce le place alor tai sa manance? Ce le pregatesti de obicei la masa?

Anca Turcasiu: Sotul si baietelul sunt mari ciorbari. Daca n-am ciorba in casa, e tragedie! Si branza telemea grasa. Daca nu aveam astea doua in casa, pot sa am frigiderul plin, ca tot e ca si cum n-am avea nicio mancare, din punctul lor de vedere! Le fac ciorba de pui, de vita, de vitel curcan, cu tot felul de acrituri, de bors, de zeamamde lamaie, de zeama de varza…

Baietelul meu, Radu, are 12 ani, dar nu-mi cere la fast-food. L-am educat in sensul asta si el a inteles cum stau lucrurile. Foarte rar merge. Mai mult pizza manaca, nu altceva. De exemplu, a vazut o emisiune la Discovery despre cum se fac crenvustii. Inainte ii mai luam crenvusti, dar acum, dupa ce a vazut cum sunt facuti, nu mai pune gura.

Aveti o influenta mare asupra lui numai prin exemplu…

Intr-adevar, intotdeauna un model e mai convingator cand nu incearca sa impuna. Eu chiar nu i-am spus pana acum un an sau doi ca nu mananc carne. Nu am vrut sa-l influentez, mai ales ca era in crestere. Si eu am crescut tot ca el, iar vegetarianismul meu e o decizie personala, nu am facut caz de el. Nu am de ce sa-i convertesc si pe ei la modul meu de viata. Fiecare face ce vrea  cu viata lui.

Afla mai multe de la:

www.ancaturcasiu.ro

www.opereta.ro

Foto homepage: Emil Badea/Mediafax

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci