In bucatarie cu Krishna Bohat

autor: LUMEA RETETELOR

Cu prilejul unui popas facut in portul bucatariei indiene, restaurantul bucurestean The Harbour ne-a dat ocazia sa cunoastem un chef care ne-a impresionat prin modul sau simplu si onest de a aborda gastronomia.

Voteaza!

54321
Medie: 5.00 | Total 4 voturi
Votul tau:

 

 

 

N-o sa va vina sa credeti, dar, printre persoanele nominalizate la titlul de Prahoveanul Anului in 2010, s-a numarat si acest indian adoptat cu drag de urbea Ploiestiului. Krishna Bohat lucreaza de ani buni in Bucuresti, dar nici acum nu s-a mutat cu familia in Capitala. O fidelitate uimitoare pentru un om care a inconjurat Globul la viata lui!

Cu peste un deceniu in urma, parasea echipa faimosului hotel Taj Mahal din Bombay pentru cea a hotelului Thistle Haydock, din apropiere de Manchester, unde a primit aplauze chiar de Sir Alex Ferguson, managerul echipei de fotbal Manchester United, gatindu-i acestuia pe loc un desert la cerere. Dar aprecierea “Albionului” nu l-a retinut din drumul sau. Dupa ce a calatorit pana in Caraibe, muncind pe vase de croaziera, s-a stabilit, in fine, la Ploiesti, unde s-a si casatorit.

Am stat cu el de vorba in exclusivitate despre bucatarie, traditie si planuri de viitor, ghicind printre randuri si motivele pentru care a decis de curand ca functia de Executive Chef al unui important lant de restaurante de tip steak house din Capitala nu i se potriveste.

LR: Chef Bohat, cu ce atuuri vine un indian in domeniul culinar?

Krishna Bohat: Eu incerc sa nu practic bucataria indiana in strainatate, tocmai pentru ca aceasta mi-ar fi foarte usor. Am experienta in foarte multe bucatarii: franceza,  mediteraneana, americana, mexicana, asiatica, fusion. Sunt multe tipuri de bucatarii in care am lucrat. Imi place sa le practic, fiindca nu vreau sa spuna lumea ca e normal, ca priceperea culinara vine de la sine, eu fiind indian.

Dar imi place sa promovez la diverse evenimente bucataria indiana si fac aceasta constant de cand sunt in Romania. Este sanatoasa si gustoasa.

De exemplu, colaborez cu un grup francez din Romania la proiectul Saptamana Gustului. Acolo lucram mai ales cu copiii, mergand prin scoli si incercand sa-i educam pentru a manca santos. E un concept vechi de 22 de ani in Franta, iar anul acesta va avea loc si la noi a treia editie romaneasca.

LR: Dar aveti vreo preferinta pentru o anumita bucatarie?

Krishna Bohat: Nu am o bucatarie preferata. Si cred ca un bucatar nu trebuie sa aiba astfel de preferinte. Nu mi se pare profesionist. E ca si cum un medic ar vrea sa faca numai anumite operatii sau un inginer numai anumite lucrari si constructii. Nu poti fi complet asa. Trebuie sa incercam sa invatam din cat mai multe lucruri.

LR: Ati acoperit foarte multe tipuri de bucatarie. Ce ne puteti spune despre bucataria caraibiana, mai putin cunoscuta in Romania?

Krishna Bohat: E cunoscuta si sub umbrela bucatariei tex-mex. Preparatele caraibiene sunt si ele foarte sanatoase, cu multe fructe de mare.

LR: Exista lucruri comune in bucatariile nationale?

Krishna Bohat: Personal, din experienta mea, am observat ca fiecare bucatarie cu specific national impartaseste anumite lucruri si cu altele. De exemplu, am fost surprins sa constat cat de asemanatori sunt micii romanesti cu un fel de pe la noi, Seekh Kebab! E cam acelasi lucru! Difera doar condimentele.

LR: Chiar, dumneavoastra cum ati prepara micii romanesti?

Krishna Bohat: Sunt buni asa cum sunt ei, preparati prin efortul fiecarui bucatar! Este mancarea cu care au crescut romanii. De exemplu, nu mi se pare corect sa razi de mancarea cu care te-ai facut mare si sa incepi la un moment dat sa cauti carne din SUA sau Argentina. Omul trebuie sa aiba respect pentru aceasta. In bucataria indiana sunt si preparate din ceapa. Asta nu inseamna ca este o mancare proasta. Nu trebuie dispretuit nimic din traditie. Omul trebuie sa gandeasca logic si corect.

LR: Acasa ce gatiti?

Krishna Bohat: Familiei mele ii place mancarea indiana. Dar gatesc si din alte tipuri de bucatarie (cum ar fi cea chinezeasca – n.red.). La inceput nu le placea asa aromat si condimentat. Asa ca le-am spus si lor ce le-am mai spus si altora: “Daca puteti manca un ardei iute, putei manca si mancare indiana”.

Ardeiul iute si condimentele nu fac rau la stomac. Putina lume stie ca, daca nu mananci suficienta mancare impreuna cu el, piperul irita stomacul. Dar ardeiul iute si alte condimente niciodata. Ba chiar ajuta sistemul imunitar si organismul!

LR: Care credeti ca e cel mai simplu lucru de facut in bucatarie si care e cel mai greu?

Krishna Bohat: Pana acum n-am inalnit asa ceva. Nici “cel mai simplu”, nici “cel mai greu”! Doar la inceputul carierei mi s-a parut greu sa gatesc. Dar asta a fost doar in prima saptamana. Orice lucru e greu la inceput, ca la scoala. Pana nu inveti alfabetul, nu ai cum sa progresezi. Dar la inceput trebuie sa-ti dai interesul, sa incepi cu baza. De acolo lucrurile avanseaza usor.

LR: Va mai amintiti o intamplare haioasa din ucenicie?

Krishna Bohat: Cel mai “haios” a fost cand mi-am taiat degetul prima oara! Eu credeam ca o sa am liber si o stau o saptamana-doua acasa. Dar sefii mi-au zis ca nu aveau cum sa ma lase. M-am suparat, dar trebuia sa muncesc. Veneam acasa si ma laudam cum faceam treaba cu o singura mana la bucatarie! Asa am inteles ce inseamna disciplina si atentia! Si mi-a crescut si interesul. Daca as fi stat acasa atunci, m-as fi gandit ca merge si asa. De aceea, a fost o experienta foarte constructiva.

LR: Ati contribuit la lansarea proiectului Creative Experience, cu sesiuni de gatit pentru bucatarii amatori. Ce le-ati spune amatorilor care se plang ca nu pot invata sa gateasca?

Krishna Bohat: Ca nu-si dau silinta! Trebuie sa ai interes, sa iubesti ceea ce faci. Altfel, nu vei putea niciodata sa tai ceapa cum trebuie si nici sa gatesti. Trebuie sa iubesti bucataria. Eu, dupa 13 ani de zile, inca iubesc bucataria si invat lucruri noi zilnic, ceea ce imi da curajul sa merg mai departe si sa iubesc in continuare si mai mult aceasta meserie. Acelasi lucru e valabil si in alte domenii.

LR: Ce planuri de viitor aveti?

Krishna Bohat: Eu nu-mi fac planuri de viitor niciodata. Iau fiecare zi ca pe un nou challenge (provocare – n.red.). E bine sa gandesti despre viitor, dar in domeniul acesta e greu sa stii ce vei face dupa trei sau sase luni. Mai ales in Romania! Ca vis al meu, mi-ar placea un restaurant propriu. Nu stiu cand si cum va fi, dar asta mi-as dori.

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci