Hamamelis
autor: LUMEA RETETELORSubstanta lichida obtinuta dintr-o planta care creste pe teritoriul Americii – Hamamelis virginiana, se utilizeaza extern pentru calmarea pruritului, a durerilor provocate de hemoroizi si pentru improspatarea pielii.
Nu are nicio legatura cu vrajitoria, desi crengile bifurcate ale plantei erau folosite de catre „vrajitori“ pentru a gasi izvoarele subterane de apa, calitate care se exploateaza si astazi. Numele plantei deriva de la cuvantul vechi englezesc wych, care inseamna maleabil. Lemnul este atat de flexibil incat nativii americani il foloseau in trecut pentru a construi arcuri de vanatoare.
La ce foloseste
• contuzii
• hemoroizi
• iritatia dupa barbierit
• miros neplacut al corpului
• piele grasa
• prurit
• urticarie
Elementul principal activ al acestui remediu traditional este taninul, substanta chimica cu proprietati astringente: inchide porii cutanati mult mai bine decat o fac tonifiantele cutanate. De asemenea, taninul produce constrictia vaselor de sange reducand astfel sangerarile produse de barbierit sau alte rani minore. Datorita acestor taninuri, hamamelisul se administra in trecut pentru vindecarea diareii. Solutiile distilate care se vand astazi in farmacii drept hamamelis sau apa de hamamelis sunt complet diferite.
Spre sfarsitul anilor 1800, fabricantii au renuntat la fabricarea traditionala cu ajutorul aburului, inlocuind-o cu un proces de distilare. Noua tehnica a fost mult mai eficienta, dar temperatura ridicata necesara procesului de evaporare distruge practic o parte din taninurile pe care le contine hamamelisul. Proprietatile sale usor astringente sunt datorate continutului de alcool. Oricum, puteti sa cumparati preparate cu hamamelis sub forma de extract lichid, frunze uscate (care pot fi folosite pentru prepararea infuziilor) sau tinctura. Este, de asemenea, un ingredient activ al multor produse pentru ingrijirea pielii.
Un astringent racoritor
Chiar daca hamamelisul care se vinde astazi in magazinele de produse naturiste nu se aseamana cu remediul traditional, continutul de alcool (aproape egal cu al vinului de masa) il face un astringent mai sigur si mai eficient pentru:
• taieturi dupa barbierit. Tamponati zona cu hamamelis pentru a dezinfecta si posibil pentru a opri sangerarea (dar nu-l folositi pentru rani mai grave: alcoolul poate agrava plaga cutanata). Chiar daca nu v-ati taiat, hamamelisul calmeaza si catifeleaza pielea cand este folosit ca lotiune dupa ras;
• improspatarea pielii. inmuiati un tampon de tifon sau de vata in hamamelis si tamponati fata mai ales pe zonele mai grase; acesta ajuta la inchiderea porilor si la tonifierea pielii, fiind ingredientul principal al multor produse cosmetice pentru ingrijirea pielii;
• vindeca intepaturile de insecte. Deoarece este un astringent bland, este folositor in cazul arsurilor solare, intepaturilor de insecte si inflamatiilor pielii. pe timpul verii, pastrati-l la frigider sau intr-un loc racoros ca sa fie rece cand il aplicati pe pielea arsa de soare.
Adevarul despre hamamelis
Puteti obtine maximum de beneficiu din taninurile continute de hamamelis preparandu-va singur infuzia sau procurandu-va extractul lichid de la magazinele de produse naturiste:
• lotiune pentru ten. Amestecand cu apa de trandafiri si cu geranium, veti obtine un spray sau o lotiune pentru afectiunile cutanate;
• un balsam pentru contuzii. Aplicati tinctura pe locurile unde ati suferit contuzii sau intinderi musculare;
• ameliorarea hemoroizilor. Aplicati putin extract lichid sau infuzie concentrata de hamamelis pe un bulet de bumbac si tamponati zona afectata. Taninurile continute determina constrictia vaselor de sange, iar lichidul creeaza o senzatie de calmare si de racorire pe masura ce se evapora. Hamamelisul este unul dintre ingredientele folosite la Preparatul H si la alte asemenea produse care se gasesc in comert pentru tratarea hemoroizilor;
• calmarea iritatiilor cutanate pruriginoase. Pastrati in frigider o infuzie de hamamelis si musetel pentru a pulveriza pielea inrosita, eczemele, dermatitele, sau formatiunile aparute pe piele in varicela sau pojar;
• improspatarea respiratiei. O infuzie slaba de hamamelis poate fi folosita ca apa de gura. S-a demonstrat ca extractul din hamamelis inhiba actiunea bacteriilor din cavitatea bucala si poate fi folosit pentru tratarea parodontozei. Tamponati interiorul gurii si apoi scuipati lichidul – nu inghititi preparatul;
• ameliorarea eruptiilor cutanate. Proprietatile antiinflamatorii, de hidratare si antibacteriene ale plantei o fac utila pentru tratarea intertrigo (boala inflamatorie care se localizeaza in cutele pielii) si a unor forme de dermatite. Folosind un pulverizator, aplicati infuzie de hamamelis pe zona afectata sau acoperiti zona cu o bucata de panza moale de bumbac sau lana inmuiata in infuzie;
• balsam pentru calmarea arsurilor solare. Proprietatile antiinflamatorii fac ca planta sa poata fi folosita pentru calmarea durerilor provocate de arsurile solare. Datorita unuia dintre componentele sale, hamamelitaninul, se spune ca protejeaza impotriva actiunii razelor ultraviolete si, de aceea, este folosit la prepararea lotiunilor protectoare pentru expunerea la soare.








Comenteaza!