10 ponturi despre fotografia culinara

autor: LUMEA RETETELOR

Ne-am facut bine incalzirea pentru Workshopul de Food Photography de sambata, 15 septembrie. Sa vedem ce mai invatam nou, fiindca deja ne simtim tari in teoria fotografiei culinare!

Voteaza!

54321
Medie: 5.00 | Total 2 voturi
Votul tau:
Surse: PHOTO Magazine, Workingoutthedetails.com
Foto:  FreeDigitalPhotos

 

Iata aici 7 sfaturi de baza de la expertii PHOTO Magazine si de la un foodblogger newyorkez, pentru cei care vor sa abordeze fotografia culinara:

• Incearca sa gasesti locul potrivit. Fie ca folosesti un obiectiv fix sau un teleobiectiv, te poti da oricand mai aproape sau mai departe de mancare pentru a argumenta un detaliu al platoului sau pentru a mari cadrul, astfel incat fotografia sa fie mai simpla si aerisita, cuprinzand in cadrul ei atat alimentul respectiv cat si o parte a platoului decorativ.

• Joaca-te cu unghiurile. Efectueaza rotatia dupa toate cele trei axe. Unele mancaruri arata cel mai bine atunci cand sunt privite direct de sus, in timp ce altele au un profil lateral interesant care poate fi vazut doar cand fotografiezi mancarea din lateral, coborand la nivelul ei. O usoara inclinare, leganare a camerei in sensul acelor de ceasornic sau invers acestora poate conferi un detaliu interesant, unei fotografii care altfel ar fi cam plictisitoare.

• Foloseste optiunea de macro. Este setarea notata cu simbolul unei floricele pe camera foto. Aceasta te va ajuta sa faci tocmai acel close-up de care vorbeam intr-un articol anterior si care apropie mancarea si transforma imaginea acesteia in ceva foarte personal.

Nu uita de regula treimilor. In general, regula treimilor te ajuta sa obtii fotografii puternice din punct de vedere compozitional, iar asta este valabil nu numai pentru peisaje si compozitii dinamice, insa si pentru cele culinare.

• Fii atent la lumina si umbre. Este recomandata folosirea unor blende sau suprafete reflectorizante pentru a difuza lumina si a realiza umbre cat mai fine si subtile. Este indicata si folosirea unor corturi de difuzie, insa in acest caz produsele trebuie manevrate cu grija astfel incat sa nu se deterioreze sau sa nu fie murdarita suprafata de difuzie a cortului.

• Ideal e sa faci poza imediat ce mancarea a fost scoasa din cuptor sau gata de a fi servita. Fie ca-ti folosesti iPhone-ul, fie ca ai o camera DSLR, fa imediat fotografia.

• Nu te mai grabi dupa ce te-ai pus sa faci fotografia. Profita de faptul ca subiectul nu poate pleca de pe masa (graba strica treaba, in ciuda faptului ca numerosi stilisti culinari sustin ca ai foarte putin timp la dispozitie pentru a lucra cu mancarea).

• Foloseste un trepied daca nu vei putea avea destula stabilitate pentru a putea evita efectul de tremurat. Poti opta pentru un minitrepied, care poate fi pozitionat foarte usor pe masa, la nivelul farfuriei, oferind posibilitatea de fotografiere optima in plan profil.

• Focusul bun, sau clarul fotografiei, era candva apanajul exclusiv al camerelor DSLR. Dara cum avem softuri de editare foto care iti pot prelucra inteligent imaignile. Acum poti face poze si cu un iPhone, pe care apoi le poti prelucra cu aplicatiile Camera+ si Instagram, rezultand ceva care va arata foarte profesionist. Pentru iPad, exista aplicatia foto Snapseed, care face toti cei cativa dolari (daca nu si mai mult) – pretul la care poate fi descarcata.

• Nu te teme sa adaugi un pic de fler artistic imaginilor tale, prin post-procesare. Dupa sedinta de fotografie culinara, sunt sanse mari sa fie nevoie sa ajustezi luminozitatea, sa comprimi sau chiar sa retusezi diverse detalii. Ideal ar fi sa fotografiezi in format Raw sau CR (Camera Raw)

ionela 26.10.2012. - 22:07

interesante articole,multumim!
din pacate,am observat la multe poze (mai ales) culinare o multitudine de decoruri,astfel incat nu mai vedem ce este in farfurie,adica reteta propriu zisa.
cred ca nu strica o floare,o frunza,un prosopel sa apara langa farfurie,dar sa asezi o multime de globuri-globulete,flori de toate culorile sau 2-3 cosulete cu te miri ce,eu cred ca mai mult deformeaza imaginea ce vrem s-o regasim…parerea mea,sper sa nu deranjez pe nimeni !

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci