13 Secrete despre aranjarea mesei

Esti gazda de Revelion sau cu alta ocazie? Vrei sa iasa impecabil? Iti spunem ce anume contribuie la perfectiunea unei cine festive.

O masa pusa cu grija si decorata placut contribuie la reusita oricarei petreceri, caci si privirea trebuie „hranita“. Decoratiunile pentru masa trebuie sa fie de bun-gust, pentru a nu tulbura cursul ospatului.
1. Cea mai importanta deviza pentru o masa festiva suna astfel: trebuie sa se poata vedea totul dintr-o privire. Decorul mesei nu trebuie sa o supraincarce si nu trebuie sa impiedice comunicarea libera intre meseni. El trebuie sa favorizeze o atmosfera placuta si festiva. Iata si cateva secrete de la maestrul de ceremonii:
2. Fata de masa trebuie sa atarne 25-30 cm pe fiecare latura a mesei. Pentru a proteja blatul mesei, se poate aseza dedesubtul fetei de masa o cuvertura de molton sau ceva similar. Aceasta va impiedica si fata de masa sa alunece.
3. Daca masa e mai mare si vrei sa folosesti mai multe fete de masa, ele trebuie sa se imbine perfect.
4. Servetele sau servetelele se pot aseza fie pe farfurie fie la stanga acesteia. Ele se pot aseza in inele speciale sau se pot plia sub forma de figuri decorative. Cu putina indemanare se pot crea inele inedite pentru servete. In jurul servetului se leaga, cu fire de iarba sau rafie, ierburi, flori sau frunze. Mansetele din hartie creponata pentru flori sau panglicile satinate pot deveni si inele colorate pentru servetele.
5. Farfuriile trebuie sa stea la cca 1 cm distanta de marginea mesei. Distanta intre doua locuri la masa trebuie sa se afle intre 60 si 80 cm, de la centrul unui loc, la centrul celuilalt.
6. In dreapta fiecarei farfurii nu trebuie sa existe mai mult de patru piese de tacam, iar in stanga, nu mai mult de trei.
7. Tacamurile pentru desert trebuie asezate intotdeauna transversal, in partea de sus a farfuriei. Manerul furculitei este indreptat catre stanga, iar cel al lingurii catre dreapta. Daca la desert se ofera fructe proaspete, in loc de lingura se asaza in partea de sus a farfuriei un cutit de desert.
8. La nevoie, in partea stanga a fiecarui tacam se asaza o farfurie pentru paine si un cutit de tartinat.
9. Paharele se asaza deasupra tacamurilor din dreapta, in ordinea corespunzatoare folosirii lor.
10. Paharul de vin alb are peretii drepti in partea de sus sau orientati catre exterior. Se umple doar pe doua treimi.
11. Vinul rosu se serveste de obicei in cupe mari si largi, care se ingusteaza in partea de sus. Ele se umplu numai pe sfert, pentru ca vinul sa aiba loc sa respire.
12. Vinurile rose sau vinurile tinere de toamna isi arata perfect calitatile daca sunt turnate intr-un pahar usor curbat, pana la maximum jumatate de inaltime.
13. Cartile de vizita pentru masa, care indica locul fiecarui oaspete, trebuie asezate in partea de sus a fiecarui tacam. Ele se pot impodobi cu desene, fotografii sau flori mici, asortate cu restul de decoratii de masa. Cartonasele pot fi inlocuite si cu o piatra inscriptionata, un fursec inscriptionat cu glazura sau cu un saculete de flori.


Adaugă un comentariu

author
De Lumea Retetelor
Comentarii recente
Comentarii recente
Top Postari

© 2011 Tarsago Media Group