13 Secrete despre friptura de miel

13 Secrete despre friptura de miel. Mielul este suculent, putand fi gatit cu multe de arome. Afla ponturi care sa-ti faca retetele mai savuroase.

1. Determinati cantitatea de carne necesara pentru numarul de portii dorit in functie de tipul carnii si de proportia de os:
• 500 g de carne cu os reprezinta 2,5 portii
• 500 g de fripturi cu os reprezinta 2 portii
• 500 g de cotlet cu os inseamna 2 portii
• 500 g de coaste de miel inseamna 2 portii
2. Daca aveti carnea la congelator, trebuie sa stiti ca pachetele mai mari au neoie d epun timp mai indelungat de decongelare la frigider. Iata timpii de decongelare pentru carnea de miel:
• Carne tocata (pachete groase de 2,5-4 cm): minimum 24 de ore
Cotlete groase de 2,5 cm: 12-14 ore
Friptura mica: 3-5 ore pentru fiecare 500 g
Friptura mare: 4-7 ore pentru fiecare 500 g
3. Folositi cantitati generoase de usturoi proaspat sau de verdeturi. Aromele puternice pun in valoarea toate tipurile de carne de miel. La miel merge bine rozmarinul ca si condiment.
4. Cand gatiti o pulpa de miel, inveliti carnea cu ghimbir macinat si apoi stropiti-o cu suc de lamaie. In acest mod, veti atenua aroma prea puternica de miel – iar friptura va deveni excelenta.
5. Carnea e patrunsa daca atunci cand introduci varful unui cutit pana la mijloc nu mai iese zeama. Aceasta este metoda „low tech”. Bucatarii pasionati vor incerca, totusi, mai ales pentru bucati de friptura foarte mari (cum ar fi pulpa de miel intreaga la cuptor), sa foloseasca un termometru de carne.
6. Temperatura cuptorului pentru carnea de oaie sau miel trebuie sa fie de 160°C, cu exceptia coastelor, care se fac la 180°C. Iata si timpii de coacere pentru fragezime optima, in functie de tipul de carne:
• 2,5-3,5 kg pulpa cu os: 20-25 min (in sange) 25-30 min (potrivit) 30-35 min (bine facut)
• 1,5-2 kg de jumatate de pulpa, picior sau coapsa, cu os: 30-35 min (in sange) 40-45 min (potrivit) 45-50 min (bine facut)
• 2-3,5 kg pulpa fara os: 25-30 min (in sange) 30-35 min (potrivit) 35-40 min (bine facut)
• 0,75-1,25 kg coaste de miel: 25-30 min (in sange) 30-35 min (potrivit) min (bine facut)
7. Se asaza carnea cu partea grasa in sus, pe gratarul unei tavi putin adanci. Se coace fara adaos de lichid, neacoperita.
8. Temperatura fripturii se masoara cu termometrul special de carne. Pentru friptura in sange, carnea trebuie sa ajunga la 63°C. Pentru friptura facuta potrivit, carnea va fi gata cand ajunge la temeprataura de 71°C, ia pentru friptura bine facuta, la 77°C.
9. Termometrul de carne se infige in partea cea mai groasa a muschiului, fara sa atinga osul ori grasimea, sau se foloseste un termometru instant, catre sfarsitul timpului de coacere. Daca friptura trebuie sa mai ramana in cuptor, se scoate termometrul instant inainte de a o baga din nou.
10. Friptura se scoate din cuptor cand termometrul arata cu 3-5°C mai putin decat temperatura optima indicata in paragraful de mai sus, deoarece carnea continua sa se patrunda si dupa coacerea propriu-zisa. Se scoate, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa stea inca 10-15 min.
11. Se serveste imediat, taiata in felii.
12. Carnea de miel se serveste fierbinte. Incalziti platourile si farfuriile in cuptor inainte de a le duce la masa. Folositi suporturi incalzite si pentru platouri.
13. Termen de specialitate: trimajul – este curatarea unei parti din grasimea si pielea de pe coaste (cotlete lipite intre ele), pentru a expune o parte din os (circa 4 cm). Termenul vine din engleza, unde acestei operatiuni i se mai spune trimming sau frenching.


Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor
Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari

      © 2011 Tarsago Media Group