6 Mituri despre congelarea mancarii

Fals: Poti congela orice mancare. Sunt si alimente care nu au ce cauta in congelator: salata verde se dezintegreaza la dezghet; sosurile albe, cu smantana se taie la dezghet; nici cafeaua nu ar trebui congelata, mai ales soiurile mai prajite, fiindca uleiurile esentiale din ea se descompun la congelator, permitand absorbtia de mirosuri straine.

Expertii mai avertizeaza sa nu congelam nici conservele sau oale intregi. Putem congela doar continutul acestora, dar niciodata in “recipientul” original.
Fals: Poti pastra la congelator oricat de mult timp alimentele. Din punct de vedere al sigurantei alimentare, este adevarat, dar calitatea va lasa de dorit. Iata care e perioda de congelare optima pentrudiferite tipuri de alimente si mancaruri:

  • Supe, tocanite, carne gatita: 2-3 luni
    Fripturi crude sau facute, cotlete: 4-12 luni
    Pasare gatita: 4 luni
    Pasare negatita: 9-12 luni

Depinde si cum congelezi. Aerul si umezeala nu ajuta, asa ca e bine sa feresti alimentele inchiznadu-le cat mai etans in pungi sau casserole. Pungile “cu fermoar”, care se pot vida, sunt mai scumpe, dar si mai bune din acest punct de vedere.
Fals: Congelarea omoara bacteriile. La congelator, bacteriile devin inactive, dar nu mor. Asa ca mancarea trebuie gatita bine, caci orice contaminare se reactiveaza la dezghetare.
Fals: Mancarea congelata este mai putin nutritiva decat cea proaspata. De fapt, e exact pe dos, mai ales in era supermarketurilor si a alimentelor aduse de peste ocean. Fructele si legumele congelate sunt adesea mai sanatoase decat produsele de la raionul de produse asa-zis proaspete de la supermarket. Inainte de congelare, au fost procesate cand erau coapte, adica sip line de nutritenti care, odata cu congelarea, nu s-au pierdut – cum se intampla daca lasi legumele, fructele si zarzavaturile in spatiu deschis. Pe raftul magazinului, de exemplu, acestea pot pierde nutrient intr-un ritm alarmant. Oricum, cel mai bine e sa manaci si produsele congelate cat mai repede. Si gateste-le la abur, ca sa nu pierzi multe vitamin solubile in apa!
Fals: Odata dezghetate, nu mai pot fi recongelate decat dupa gatire. Atata timp cat alimentul nu a stat mai mult de 2 ore afara, il poti recongela (daca temperatura camerei e de 30 de grade Celsius, atunci calculeaza cam o ora de stat afara in loc de doua). Dar trebuie sa stii ca recongelarea alimentelor negatite duce la pierderea calitatii. Odata ce a inceput sa se dezghete, s-a pierdut din umezeala. De aceea, nu va mai fi la fel de gustos.
Fals: Alimentele pe care vrei sa le pastrezi un timp indelungat le poti tine in orice parte a congelatorului. De exemplu, usa care se deschide des nu este cel mai bun loc pentru astfel de alimente, caci temperature fluctueaza mereu in zona. Aceasta va duce la formarea de cristale mari de gheta in interiorul alimentului si va distruge integritatea acestuia. Alimentele congelate pe termen lung trebuie sa stea in partea din spate a congelatorului, unde e mai probabil sa se atinga sis a se pastreze costanta temperature ideala de -17 grade. Daca se intrerupe electricitatea, nu deschide congelatorul! El se poate mentine cu success vreo doua zile fara alimentare de curent. Si in niciun caz sa nu-ti vina idea de a-l scoate si a-l pune in zapada, pentru tot se va incinge de la razele soarelui, indiferent cat de frig este afara. Dar in zapada poti pastra Berea, ca sa nu mai aglomerezi frigiderul!


Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor

Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari