Carnea rosie – Mielul

Dintre toate tipurile de carne rosie, cea de miel a beneficiat cel mai mult in urma noilor tehnici de transare si preparare. Tot mai multa grasime este inlaturata de pe carne inainte de a fi comercializata, iar bucatile rezultate in urma portionarii sunt ideale pentru gatit rapid, pentru una sau doua persoane. Carnea mieilor tineri, la inceputul sezonului, trebuie sa fie de culoare roz, mai pala decat a mieilor mai batrani, si cu o granulatie mai fina.

Carea, in toate variantele sale – pulpa de vita, file de porc, cotlet de miel, fripturi, tocatura sau marun-taie –, este importanta intr-o dieta echilibrata. Fiind o sursa bogata de proteine, nu trebuie sa mancam multa carne, asa incat trebuie sa o alegem pe cea mai buna pe care ne-o permitem, si cea mai slaba. Toate felurile de carne rosie – vita, vitel, miel si porc – sunt o excelenta sursa de proteine. Ele ofera aceleasi tipuri de vitamine, desi in proportii diferite. De exemplu, desi orice carne rosie este bogata in vitamine B, porcul, slanina si jambonul au in special vitamina B1, iar vita este bogata in vitamina B12. Consumand o diferite tipuri de carne rosie putem maximiza cantitatea de substante nutritive oferita de acestea.

Dintre organele mielului, rinichii sunt mici si fragezi si au un gust foarte bun. Se pot prepara pe gratar sau prajiti. O portie poate fi formata din doi rinichi. O portie include 1 sau 2 rinichi, in functie de marimea lor. Inima de miel este mai frageda decat cea de vitel, dar amandoua pot fi umplute si gatite la cuptor sau fierte inabusit. Momitele de miel, ca si cele de vitel, prajite sunt o delicatesa traditionala.

Carnea de miel este o sursa excelenta de vitamina B12 si zinc, o sursa buna de vitamina B1 (tiamina) si una folositoare de fier.

Pulpa (foto jos), antricotul, ceafa si spata sunt bucati excelente pentru traditionala friptura cu os. Pulpa poate fi si dezosata, despicata ca un fluture, apoi fripta pe gratar. Antricoatele pot fi dezosate si umplute – in magazine se gasesc uneori gata preparate. Cea mai buna bucata din ceafa poate fi gatita la cuptor, ca si intregul grup de 6–7 cotlete, sau, pentru ocazii speciale, ambele grupuri pot fi alaturate, ca o garda de onoare, sau ca o coroana. Se aloca 85–170 g de persoana daca se cumpara carne fara os, si 225–340 g daca este carne cu os.

Spata, cotletele (foto jos) si bucatile taiate din capacul de pulpa, antricoatele sunt foarte bune preparate la cuptor, cu sau fara os. Bucatile slabe de spata si de pulpa dezosata se prepara perfect taiate cubulete pentru frigarui sau fasiute pentru stir-fry. Daca este marinata inainte de a fi gatita, carnea va fi foarte suculenta si gustoasa.


Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor

Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari