Carnea rosie. Organele – Articole – Ghidul incepatorului

Toate organele sunt foarte hranitoare, dar ficatul, inima si rinichii sunt adevarate staruri, bogate in fier si vitamine B, mai ales B3 si B12, si vitamina A si D. Cum vitaminele A si D pot fi inmagazinate in organism, o singura portie de organe de 85 g, consumata o data pe saptamana, completeaza acest depozit al organismului. Daca nu va plac prea mult organele, le puteti combina cu alte tipuri de carne, in tocane, frigarui, pateuri sau placinte.

Organele includ ficatul, rinichii, inima, limba, momitele, creierul si picioarele. Ficatul, limba si rinichii sunt foarte populare, dar celelalte tipuri de organe se mananca mai putin, desi pot fi delicioase.
Ficatul de vitel este fraged si delicat ca gust. Este foarte bun prajit in tigaie sau la gratar. Ficatul de miel are un gust destul de puternic, si el poate fi fript, dar este mai bun in tocane sau caserole. Ficatul de porc are cel mai puternic gust dintre toate si o textura moale. Este foarte bun in caserole, dar este folosit mai ales la prepararea pateului.
Rinichii de miel sunt mici si fragezi si au un gust foarte bun. Se pot prepara pe gratar sau prajiti. O portie poate fi formata din doi rinichi. Rinichii de vita, porc si vitel au un gust mai puternic si sunt foarte potriviti pentru tocane si caserole. O portie include 1 sau 2 rinichi, in functie de marimea lor.
Inima de vita este buna umpluta si facuta la cuptor, dar poate fi de asemenea feliata si gatita in tocane si caserole. Inima de miel este mai frageda decat cea de vitel, dar amandoua pot fi umplute si gatite la cuptor sau fierte inabusit.
Limba poate fi marinata sau sarata in saramura inainte de a fi gatita si presata. Limbile mici de miel pot fi gatite mai multe intr-o caserola inainte de a fi presate, sau pot fi feliate si servite reci.
Momitele de vitel si de miel prajite sunt o delicatesa traditionala. Cele de vita sunt mai tari si se folosesc in tocane si umpluturi.
Creierul de vitel este considerat a fi cel mai bun si este de obicei fiert in sos. Creierul de miel este folosit la prepararea tocanelor, iar cel de porc este adesea preparat pane.
Picioarele folosite in alimentatie sunt cele de porc si de oaie. Ele pot fi fierte sau fripte, daca se consuma calde, sau fierte inabusit, mult timp, cu legume, pentru a le extrage aspicul.


Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor

Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari