Cum gatim fasole si soia

Se stie ca boabele de fasole nu se fierb in apa in care au stat la inmuiat. Afla de ce si afla ce diferente exista intre boabele uscate si cele de la conserva.

Unele soiuri de fasole boabe contin toxine, asa-zisii inhibitori de proteaza, care la om impiedica digestia proteinelor. In timpul inmuierii, aceste substante trec in apa de la inmuiat. De aceea, aceasta apa trebuie aruncata si boabele trebuie puse la fiert in apa proaspata. Chiar si fara acest tratament preliminar, fasolea are un gust impecabil, insa organismul uman poate folosi optim proteina din fasole numai daca sunt eliminate substantele indigeste.
Daca vreti sa fiti complet siguri, puneti boabele de fasole inmuiate intr-o oala cu apa proaspata si lasati-le sa dea in clocot; apoi scurgeti si puneti inca o data fasolea la fiert, in apa proaspata care clocoteste usor (vezi tabelul de mai jos). Acest procedeu este deosebit de important la boabele de soia, deoarece acestea contin numai jumatate din cantitatea de proteine pe care o au majoritatea celorlalte soiuri de fasole. Pentru multi vegetarieni, soia este un furnizor important de proteine. Boabele de soia trebuie sa fiarba in clocot o ora. Apoi se lasa sa se scurga si se fierb in apa proaspata, clocotind domol, 80-90 minute.
Fasolea rosie kidney contine o substanta indigesta care poate duce la tulburari digestive sau chiar la simptome de otravire. De aceea este deosebit de important ca fasolea rosie sa fiarba in clocot 15 minute. Apoi se schimba apa si fasolea se mai lasa sa fiarba inca 45 minute.
Legumele boabe uscate mai vechi sunt comestibile, dar trebuie sa fiarba mai mult.
Boabele de fasole din conserva sunt la fel de bogate in substante nutritive ca si boabele uscate? Care dintre ele sunt mai ieftine?
Continutul de substante nutritive al boabelor de fasole uscate este similar cu al boabelor de fasole din conserva, dar acestea sunt ceva mai scumpe decat cele uscate. Dintr-o conserva de 425 g de fasole Lima se obtin, prin scurgere, 250 g boabe de fasole. La aceasta greutate ajung si 100 g boabe de fasole uscata, dupa inmuiere si fierbere.
Iata si tabelul cu timpul de fierbere potrivit pentru fiecare soi de fasole si pentru soia:

Soi de fasole

Timp de inmuiere

Timp de fierbere

Fasole adzuki
1–2 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 50–60 minute
Fasole borlotti 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole cannellini 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole flageolet 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole Lima 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole mungo Nu se inmoaie Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 25–30 minute
Fasole neagra 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole „ochi“ 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole perlata 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole rosie kidney 7–8 ore Fierbere normala: 15 minute
Fierbere la foc mic: 45 minute
Fasole soia 7–8 ore Fierbere normala: 60 minute
Fierbere la foc mic: 80–90 minute

Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor
Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari

      © 2011 Tarsago Media Group