In bucatarie cu Ileana Stana Ionescu

Si monstrii sacri gatesc cu placere, chiar daca timpul pe care-si permit sa il petreaca „la cratita” este foarte scurt. „E foarte important ca relatia ta de iubire sa fie consolidata prin… bucatarie! Dar nici in bucatarie nu reusesti nimic fara dragoste”, explica actrita despre „cercul vicios” gatit-iubit.

LR: Va place sa gatiti? Ce sau cine va inspira cel mai mult in bucatarie?
Ileana Stana Ionescu: Sunt pasionata de bucatarie, dar, fiindca nu am niciodata timp sa fac cumparaturile, am mare noroc cu sotul meu, care este deopotriva Ministrul Aprovizionarii si al Finantelor in casa! Cand nu sunt presata de timp si am si tot ce-mi trebuie, e o placere sa ma relaxez in bucatarie. „Aprovizionarea” cu carti de bucate mi-am facut-o eu insami. Am rafturi intregi de astfel de carti. Chiar daca multe dintre ele contin diverse retete exotice, preferatul meu ramane scriitorul si gastronomul Pastorel Teodoreanu. De la el am invatat, de exemplu, sa prepar iahnia de fasole si sarmalele adaugand la ele vin in loc de apa.
LR: Cum v-ati pregatit de Pasti?
Ileana Stana Ionescu: Ca intotdeauna, cu bucate traditionale. Dar cozonacul il cumpar de obicei, nu il prepar eu insami. De obicei il primesc de la buna mea prietena, Irina Loghin, care are in Moldova o ruda care tine un magazin de dulciuri si produse alimentare cu specific romanesc. De acolo imi trimite niste cozonaci dumnezeiesti! Nici la bunica nu am mancat asa ceva!
LR: Mai apucati sa gatiti in timpul saptamanii?
Ileana Stana Ionescu: Draga, eu gatesc cam la doua zile, fiindca nu-mi place sa mananc la restaurant. Variez meniurile in functie de anotimp, iar ceea ce ramane in surplus pastrez la congelator. Imi ies la fel de bine toate felurile. Sunt mare amatoare de salate – mai ales de trufandale de sezon precum stevia sau leurda. Eu pun leurda si in ciorba de stevie sau de legume. Mai spre final, cum se face si cu salata din ciorba de salata. Si nu mai pun leustean sau alte plante aromatizate, pentru ca leurda are propria aroma. E o idee buna si pentru o ciorba de post mai gustoasa.
LR: Cum ati invatat sa gatiti?
Ileana Stana Ionescu: Dupa ce m-am maritat, prima mea incercare culinara a fost un dezastru! Iti inchipui cum e sa faci pilaf dintr-un kilogram de orez? A iesit din cratita! Acum ma descurc foarte bine, dar tot imi arunc ochiul prin carti, mai ales prin editia mea din Sanda Marin, care este aproape ferfenita. O consult cu piosenie.
LR: Cum vedeti relatia dintre gatit si familie?
Ileana Stana Ionescu: E foarte important ca relatia ta sa fie consolidata prin… bucatarie! In familie esti nevoit sa faci fata la lucruri despre care nu stii nimic. Cum ar fi si gatitul, nu? Cel putin in cazul meu. Nu prea stiam mare lucru cand m-am maritat. Fara efort insa nu reusesti nimic. Si nici fara dragoste nu poti face nimic pe lumea asta.
LR: Va amintiti o intamplare haioasa legata de gatitul pentru cei dragi?
Ileana Stana Ionescu: Odata, cand am fost in America, la baiatul meu care lucreaza ca medic acolo, el m-a rugat sa ii fac sarmale, ca sa le duca la spital si sa-si trateze colegii cu un fel traditional romanesc. I-am facut sarmalele si i le-am lasat la frigider. Au mancat incet-incet din ele, pana cand au constatat ca nu mai au ce sa duca la spital!
Acum eu si Andrei, sotul meu, suntem bunici. Luna aceasta nepotelul nostru a implinit un an. Ne vedem zilnic pe Skype si la vara o sa merg acolo, ca sa fiu cu ei. Nu o sa fie neaparat nevoie sa gatesc pentru ei, fiindca atat baiatul, cat si sotia sunt indemanatici din acest punct de vedere.
Foto: Prin amabilitatea Teatrului National Bucuresti


Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor
Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari

      © 2011 Tarsago Media Group