Sos de rosii pas cu pas

Denumirea de ketchup provine de la cuvantul malaezian ke–chap al carui inteles initial era „sos de peste condimentat“. Noi intelegem prin ketchup un sos acrisor, facut din rosii si bine condimentat.

Acest sos a fost introdus in Europa in secolul al XVIII-lea, iar de-aici a plecat mai departe spre Statele Unite unde a devenit cu timpul unul dintre cele mai indragite sosuri gata preparate. Se intampla uneori ca vreun cunoscator intr-ale bucatariei sa strambe din nas cand aude de ketchup – si nu are intotdeauna dreptate, pentru ca, facut acasa, ketchup-ul e o adevarata delicatesa.
Incercati un “ketchup” de casa! Poate fi mai picant decat cel din comert si mai putin dulce. In plus, procentul de rosii continut va fi de aproape 100%, cu mult mai mult decat scrie pe eticheta multor astfel de produse pe care le gasiti in marile magazine!

Se pun 4 foi de dafin, 16 boabe de piper, 2 linguri boabe de mustar si 1 lingurita chimen intr-o oala, cu 250 ml otet de mere. Se incalzeste pana inainte de fierbere. Se strecoara.

Se taie 4 kg de rosii in sferturi. Se fierb fara apa la foc mic, pana se desprinde coaja. Se dau prin strecuratoare. Se fierb 500 g de ceapa cu putina apa pana se inmoaie, apoi se paseaza. Se adauga 500 g zahar, 150 g sare, 200 ml ulei si 200 ml otet si se lasa sa dea cateva clocote la foc mic, amestecand continuu.

Se toarna sosul de rosii si se da in clocot amestecand, apoi se adauga otetul condimentat. Se lasa la foc mic circa 30 de minute, pana se ingroasa, apoi se toarna in borcane.


Adaugă un comentariu

author
De LumeaRetetelor

Comentarii recente
    Comentarii recente
      Top Postari