Turta dulce de Craciun

Testeaza reteta in mai multe versiuni si afla toate trucurile de care ai nevoie ca sa faci turta dulce traditionala, spre deliciul celor mici.

Timp de preparare: 50 minute plus doua ore de repaus
Timp de coacere la cuptor, pe sina din mijloc (160-180 de grade sau 140-160 de grade cu ventilator sau treapta 1-2/2-3): 15-20 minute
Ingrediente pentru o tava
500 g faina de grau tip 405 sau 550
100-150 g migdale sau alune fin macinate (optional)
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita cardamon macinat
1/2 lingurita cuisoare macinate
1 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita praf de copt
250 g miere
125-250 g zahar alb sau brun
unt pentru tava
Se obtin circa (120 de bucati)
Preparare

1. Se umezeste tava si se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge. Se pun intr-un castron faina cu migdalele sau alunele, sarea, condimentele si praful de copt (foto deasupra).

2. Se incalzesc mierea si zaharul amestecand, pana cand mierea devine fluida si zaharul s-a topit complet. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Se adauga la compozitia de faina.

3. Se amesteca ingredientele cu mixerul sau cu robotul de bucatarie. Apoi se framanta bine aluatul pe suprafata de lucru, apasand cu podul palmei. Se portioneaza.

4. Cu un sucitor dat cu faina, se intinde aluatul pe portii intre doua coli de hartie cerata, pe o suprafata de lucru presarata cu faina. Se stanteaza aluatul cu diverse forme.

5. Se asaza figurile din turta dulce in tava, putin distantate intre ele. Inainte de a le introduce la cuptor se lasa 2 ore sa se odihneasca, pentru ca zaharul sa se lege uniform cu faina.

6. Se ung figurile cu apa. Nu lasati turta dulce sa capete o nuanta prea inchisa, deoarece va avea gust amarui. Se lasa figurile la racit pe un gratar pentru prajituri. Se orneaza.
Sfaturi
• Aroma tipica de turta dulce provine nu numai de la miere, ci si de la condimente. In locul condimentelor mentionate se poate folosi un amestec de condimente special pentru turta dulce sau turta cu miere, ce se gaseste in comert.
• Ca sa creasca aluatul, se foloseste praf de copt. In retetele vechi se intalneste adesea si potasa. In timp ce praful de copt se foloseste uscat, amestecat cu faina, potasa trebuie dizolvata in putina apa, abia apoi se adauga la aluat.
• Turta dulce se scoate imediat din tava. Avand un continut mare de sare, se inchide repede la culoare in tava fierbinte si poate capata gust amarui.
• Ca ornament, in turtele unse cu apa sau lapte se pot infige, inainte de a le coace, fructe glasate si/sau jumatati de migdale. Daca ungeti turtele cu un amestec de apa si amidon alimentar, cu putin timp inainte de-a le scoate din cuptor, vor capata un luciu ca de lac. Pentru asta se dau in fiert 100 ml de apa cu 1 lingurita de amidon alimentar.
Turta dulce cu ghimbir
Daca adaugati la celelalte condimente o lingurita de radacina de ghimbir proaspat, macinata foarte fin, turta dulce capata o nota proaspat-picanta, foarte placuta.
Turta dulce de Aachen
Se adauga la aluat zahar candel zdrobit marunt, iar mierea se inlocuieste cu sirop de sfecla de zahar. In plus, odata cu condimentele se adauga si putina cacao si coaja de portocala rasa.
Turta dulce bruna
Se incing 250 g unt, 200 g zahar brun si 125 g miere, pana cand s-a topit zaharul. Se lasa sa se raceasca. Se adauga 75 g migdale, 100 g coaja de lamaie glasata si maruntita si condimente (vezi reteta de baza). Se dizolva o lingurita de potasa in 1 lingura apa si se adauga. Se pun apoi 500 g faina si se framanta totul. Se modeleaza rulouri de 3 cm diametru, care se invelesc in folie de plastic si se tin 6 ore la rece. Se taie rulourile in felii groase de 0,5 cm. Se incinge cuptorul la 200 de grade (180 de grade cu ventilator sau treapta 3-4). Turta dulce bruna se coace 10-12 minute, apoi se scoate imediat din tava.


Adaugă un comentariu

author
De Lumea Retetelor
Comentarii recente
Comentarii recente
Top Postari

© 2011 Tarsago Media Group