Trimite-i intrebarea ta Mirelei Calutu, dr. biolog cu competenta in Dietetica

pagina 1 din 42 pagini  1 2 3 >  ultima »

Vreau sa slabesc dupa sarcina, dar acum alaptez

In timpul sarcinii am luat in greutate 30 de kg, cum as putea scapa de ele? Mentionez ca alaptez.

Daniela

Draga Daniela,

In cursul alaptarii, organsimul femeii trece printr-o serie de transformari si structurale si functionale – transformari care impun anumite masuri necesare sa mentina sanantatea atat a organismului matern, dar si a copilasului.

Astfel, din punct de vedere al alimentatiei pentru perioada alaptarii se adauga la necesarul caloric obisnuit un plus de cca 700 calorii zilnic, ratie care se stabilieste si in fucntie de activitatea depusa. Necesarul de proteine (1-1,5 g/kgcorp/zi – in cadrul unei alimentatii rationale) este si el suplimentat cu cca 40 g proteine/zi – si vorbim de proteine cu caloare biologica mare, din lapte, branzeturi, oua, carne, peste.

O ratie saraca in proteine predispune la aparitia multor complicatii, stari carentiale, rezistenta mai mica la imbolnaviri, etc.

In schimb, nu se dau in cantitate mare lipidele  - ele suprasolicita ficatul si predispun la acidoza. De asemenea, nu se recomanda consumul exagerat de glucide. Se prefera cele din legume, fructe, cereale integrale – fara a face abuz de fainoase.

De o importanta deosebita si cu seriozitate trebuie privita nevoia de saruri minerale – in special calciu, fosfor si  fier, care nu poate fi acoperita decat prin suplimentarea ratiei cu lape, branzeturi, oua, carne, ficat, spanac, rosii, salata, etc. 

Daca o femeie adulta negravida are un necesar de 0,8 g calciu si fosfor/zi, in cursul alaptarii acesta nevoie creste la 2 g/zi! Necesarul de fier la femeia negravida este de cca 15-16 mg/zi, pentru ca la femeia care alapteaza acesta sa creasca la 25 mg/zi.

Cam asa vorbim in continuare de necesitatea suplimentarii ratiei cu vitamine, etc.

Deci, vorbim de o alimentatie de calitate, sanatoasa, bine diversificata – nicidecum de vreo scadere in greutate. Dupa terminarea perioadei alaptarii este timp suficient pentru a face strategii si planuri alimentare pentru a-ti recapata dimensiunile de dinaintea sarcinii. SI le vei recapata, vei vedea!

Ne auzim dupa acesta perioada!

 

Am 17 ani si vreau sa slabesc 15 kg

Buna seara!

Ma numesc Georgyana si as vrea sa slabesc sa slabesc 15 kg am 1.50 si 62 de kg si am 17 ani.

Draga Georgiana,

Intr-adevar, pentru inaltimea de 150 cm la adolescente gasim in tabelele de referinta recomandata greutatea de 46 kg. Dar asta fara a fi o valoare obligatorie!

Ceea ce trebuie sa stii tu este faptul ca la varsta asta tu nu esti inca formata, adica cresterea si dezvoltarea organismului tau se afla in plin proces, existand foarte multe modificari in acesta perioada, modificari foarte importante pentru tot restul vietii tale.

Acesta este si motivul pentru care nu se recomanda sa tii o cura de slabire in adevaratul sens al cuvantului. In plus, multe adolescente trec in acesta perioada printr-o faza de crestere brusca in greutate, cauzata de tulburari hormonale si sustinute de dezechilbre ale obiceiurilor alimentare. De cele mai multe ori, toate aceste probleme se rezolva de la sine, natural, asa ca nu este nevoie sa tii un anumit regim alimentar pentru asta.

Totusi, daca te-ai ingrasat brusc, este bine sa-ti controlezi comportamentul alimentar si sa incerci sa mananci cat mai rational si cat mai sanatos. Asta inseamna ca este foarte bine sa mananci 4-5 mese/zi, cu mic dejun obligatoriu, fara a fi insa copios.

Toate mesele trebuie sa fie reduse cantitativ, deci nu satioase, si sa contina alimente preparate fara prajire, fara prea mult zahar sau faina alba – adica  fara produse de patiserie si panifictie. Consuma paine cu multicereale, sau paine cu tot felul de seminte, neagra, graham, hipoglucidica, si mai putin genul de franzela alba, dar nu mai mult de 150-200 g/zi.

Nu abuza de sucuri – evita sa consumi produsele fast-food si bauturile racoritoare carbogazoase, preferand mancarea gatita acasa, cu multe legume, salate si fructe proaspete.

Intreg aportul caloric nu trebuie sa depasesca cca 1200 calorii/zi – daca nu desfasori activitate fizica sustinuta (sport, munca fizica, etc).

Cam atat.

Toate cele bune!

Vreau sa ma ingras, dar sufar de colon iritabil

Buna!

Am 24 ani,175 cm si 60 kg. Sufar de colon iritabil si as vrea sa ajung la 70 kg – in special masa musculara. Dar am perioade cand ma simt foarte rau, cu scaune moi cateva saptamani. Imi trece cu regim si tratament, dar slabesc cateva kg in aceste perioade si apoi ma ingras destul de greu.

Reusesc sa pun pe mine cateva kg, ajung pe la vreo 62-64 kg, apoi iar mi se face rau si o iau de la capat.

Ce as putea sa mananc ca sa nu mai am probleme cu colonul si sa pot si sa ma ingras pana pe la 70 kg, apoi sa ma mentin la greutatea asta?

Dani

Draga Daniel,

La 24 de ani si 175 cm – greutatea ideala, pentru baieti ar trebui sa fie in jurul valorii de 69-70 kg. Deci, intr-un fel, ceea ce-ti doresti tu este o tinta reala.

Pe de alta parte, faptul ca ai un colon iritabil te obliga la anumite restricitii – de cele mai multe ori autoimpuse. Deoarece colonul iritabil este o manifestare atat de specifica, nefiind propriu-zis o boala, tratamentul dietetic depinde foarte mult de cauza producatoare. Si aici putem vorbi de forme cauzate de alergii alimentare, de constipatii habituale, de factori infectiosi, etc.

Tratamentul dietetic pe care il tii in perioada cu tulburarile motorii si secretorii trebuie sa devina, in mare parte, un fel de a te alimenta obisnuit.

In ceea ce priveste principiul dietetic, trebuie avut in vedere ca prin aliemtnatie sa se mareasca volumul continutului intestinal, cu evitarea oricarei iritatii a intestinului.

Astfel, trebuie sa optezi pentru alimente cu continut de celuloza fina – alimente care se acumuleaza in intestin, il destind si nu produc spasme. Din acesta categorie fac parte legumele ca spanacul, morcovii, conopida, fasolea verde, sparanghelul, cartofii  – preparate prin fierbere sau sub forma de piureuri de legume.  

Carnea – cea slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab – fiete, tocate sau rasol.

Laptele – dulce, batut, preparat mai ales in combinatie cu un fainos: orez cu lapte, gris cu lapte, iaurturi, branza proaspata, unt si ulei, painea alba, paste fainoase.

Dintre fructe – se recomanda fructele bine coapte, tot sub forma de piureuri, compot pasat, fructele bine coapte fara coji si smburi sau pur si simplu fructe coapte la cuptor. Se mai recomanda sucul de fructe si de legume, mierea, siropurile de fructe, pleteaua de fructe – deci, atentie, mai toate aliemntele trebuie servite, asa cum remarci si tu, sub forma de piureuri, deci cat mai cremoase, fara fibre grosiere asa cum sunt cojile fructelor, semitele lor sau cotoarele. Acum e sezonul caiselor – fructe  recomandate in colonul iritabil si bine tolerate de obicei.

In principiu nu exista o dieta aplicata fara o individualizare, deoarece in aceasta afectiune fiecare individ isi are propriile alimente pe care le tolereaza sau din cauza carora pot fi provocate episoadele spastice. 

Deci dieta trebuie privita ca fiind de ordin aproape permanent, orice aliment cu potential de a irita colonul trebuie tatonat intai, mancat in cantitati mici si cu precautie. Asta este esential pentru a putea stopa episoadele cu tulburarile motorii si secretorii ce apar.

Doar dupa acesta rezolvare poti spera ca, nu doar  prin alimentatie, ci printr-o cultura fizica bine condusa, alaturi de o alimentatie cu proteine de calitate vei reusi sa castigi in greutate.

Este foarte important ca dupa cultura fizica sa respecti perioadele de repaus, adica de odihna si sa ai in vedere un calcul caloric direct proportional cu efortul pe care il depui. Castigul in greutate trebuie sa aiba in vedere un castig mai ales in masa musculara, deci va trebui sa ai si rabdare dar si un pic de antrenament fizic bun.

Ca si slabitul, si cresterea in greutate se realizeaza destul de greu, dar nu imposibil pentru cine isi doreste cu adevarat.

Eu iti doresc multa vointa si rabdare, pentru ca daca iti doresti cu adevarat sigur vei reusi!

Am hipertensiune si colesterol mare. Nu ma simt bine deloc

Am 46 de ani, 1.71 m si 150 kg. Am hipertensiune, colesterol mare – amindoua sub tratament. Lucrez numai de noapte, o saptamina lucrez si o saptamina sunt liber.

Nu mai pot face miscare, obosesc foarte repede. In saptamina libera merg zilnic cite doua statii de tramvai pe jos dus-intors, nu am problema cu dulciurile, dar am cu produsele sarate. Doresc sa slabesc, pentru ca nu ma simt bine deloc.

Multumesc anticipat!

Draga Aurel,

Asa cum probabil stiti deja, surplusul dumneavoastra de greutate va claseaza in grupa de obezitate morbida – cu un IMC calculat de 51,3 – 27 fiind valoarea acceptata pentru barbati.

Hipertensiunea arteriala impreuna cu hipercolesterolemia merg mana in mana cu obezitatea, toate aceste afectiuni reprezentand un mare risc pentru sanatatea dumeavoastra. Si, cand spun asta, sa stiti ca se ia in considerare chiar si schimbarea locului de munca – daca acesta reprezinta un factor care va perturba echilibrul din toate punctele de vedere.

Dincolo de acest aspect, chiar daca lucrati doar noaptea, incercati sa va organizati in asa fel si activitatea fizica, dar si alimentatia – astfel incat sa reusiti sa slabiti.

Este absolut normal sa obositi atunci cand faceti miscare, este ca un cerc vicios: nuputeti face miscare pentru ca va este foarte greu si obositi, dar nici nu puteti slabi pentru ca nu face miscare. Deci, va trebui sa iesiti din acest cerc, intai cu o abordare serioasa de modificare a alimentaitiei actuale, apoi cu introducerea miscarii in programul dumneavoastra zilnic. Doua statii de tramvai dus-intors sa stiti ca nu e nici mult, nici putin. Cu siguranta, in cazul dumneavoastra nu este de ajuns.

Miscarea pe care alegeti sa o faceti trebuie sa va faca inima sa bata mai des, sa respirati mai frecvent – deci, chiar daca va miscati doar atat, trebuie sa mariti pasul, sa mergeti cat mai grabit puteti!

Tratamentul medicamentos este foarte important. Pe langa tratamentul medicamentos, exercitiul fizic si tratamentul dietetic sunt din componentele terapeutice esentiale. Din acest punct de vedere, regimul dietetic are anumite caracteristici, si el se bazeaza pe o limitare a consumului de grasimi de origine animala – mai ales limitarea consumului de grasimi din unt si smantana, aspect care are mare importanta, deoarece derivatele lactate contin o cantitate mare de acizi grasi saturati – cunoscuti pentru efectul lor hipercolesterolemiant.

Sunt interzise de la consum laptele integral nedegresat, smantana, branza, parmezanul, untul, untura, margarina, uleiul de nuca de cocos, uleiul de palmier, etc. Tot in acesta categorie intra si produsele din carne (mezelurile) cum sunt carnaciorii, kaiserul, cremvurstii, salamurile, etc.  Deci, veti consuma lactatele degresate gen branza de vaci dietetica, lapte degresat cu 0.1% grasime, iaurt 0,1% grasime, urda slaba, etc.

Aveti nevoie de cresterea aportului de acizi grasi nesaturati – cunoscuti sub denumirea de omega-3, si care au proprietati antiaterogene remarcabile. Astfel, va trebui ca meniul dumneavoastra zilnic sa se bazeze pe consumul de peste: macrou, hering, sardine, cod albastru, etc.

In cantitati foarte mici, 1-2 linguri/zi, puteti consuma uleiul de masline, adaugat crud la salate, sau uleiul de porumb, ulei de arahide, ulei de nuca.

Se restrange pana la excludere conumul de oua, untura, slanina, crustacee, maruntaie, carne de porc, hot-dog.

Reducerea consumului de sare este de asemenea importanta. As spune chiar esentiala. Consumul de sare se limiteaza pana la excluderea adaosului in mancare, mergand pana la reducerea consumului de produse alimentare care contin cantitati mai mari sau medii de sare. Concomitent, se are in vedere cresterea consumului de potasiu. Deci puteti folosi sarea de potasiu existenta in farmacii, ca o etapa de obisnuinta pana la eliminarea completa a sodiului din alimentatie.

Obtinerea unui aport crescut de nutrienti antioxidanti se face prin consumul alimentelor bogate in vitamina C, E si carotenoizi. Se consuma multe legume, cat mai crude, sub forma de salate, sau inabusite, predominant cele cu frunze vrezi: spanac, fasole verde, salata verde, castraveti, ardei gras, varza, etc.

Glucidele – foarte bine selectate, doar cereale absolut integrale, fara adaos de zahar, ciocolata sau alte dulciuri.

Sunt absolut interzise dulciurile concentrate – gen bomboane, ciocolata, prajituri, creme, inghetata, napolitane.

In afara celor mentionate, regimul urmareste asigurarea principiilor nutritive si a aportului caloric necesare unei bune desfasurari a activitatii cotidiene. In cazul dumneavoastra, in conditiile actuale de greutate, organismul consuma aproximativ 2.600 de caloriii ca sa-si mentina greutatea. Dumneavoastra trebuie sa va calculati un regim alimentar care sa aiba un continut caloric de maxim 1.600 calorii/zi. Acest regim trebuie sa aiba foarte putine grasimi, iar cele existente sa fie cele descrise mai sus, foarte putine glucide – maxim 120 g/zi, si un continut normal de proteine, adica 1,5 g/kgcorp/zi.

Aveti nevoie de multa determinare, ambitie personala si autodisciplina, dar si sprijinul celor din jur pentru a face o selectie a produselor alimentare pe care le puteti consuma in conditii de prevenire a leziunilor aterosclerotice.

Alcoolul nu este complet interzis, cantitati foarte mici, in jur de 10-20 g/zi sunt permise – se evita abuzul sub orice forma.

Dieta va avea un caracter individual, conceputa astfel incat sa va faca placere, bine alternate si foarte diversificata.

Va doresc multa sanatate!

 

In loc de zahar, putem consuma miere?

Buna ziua!

Am si eu o intrebare, daca nu va deranjez. In loc de zahar putem sa consumam miere de albine bio 100%?

Daniela

Draga Danuta,

Mierea are in compozitia sa doua zaharuri simple, fructoza si glucoza – in amestec cu apa, ea fiind prin compozitie un glucid: contine peste 80% carbohidrati si furnizeaza in jur de 300 calorii/100 g produs. Mai putin decat zaharul.

In ziua de azi, ne este foarte clar ca mierea este varianta cea mai  sanatoasa a indulcirii produselor alimentare, iar pe langa valoarea calorica mai redusa, ea contine enzime, vitamine (vitamina A, grupul de vitamine B, acid folic, calciu, mierea neagra contine antioxidanti, etc), dar si alte substante care-i confera mierii destule proprietati, unele chiar terapeutice.

Deci raspunsul la intrebarea ta, este un mare DA! Atentie, insa, la cantitate! Ca orice alt aliment, trebuie consumata cu masura, chiar daca este de provenienta BIO!

Am 84 de kilograme si as vrea sa slabesc

Buna ziua!

Am 23 ani 1,65 m si 84 kg si as dori sa slabesc. Ma puteti ajuta?

O zi buna va doresc!

Daniela

Draga Daniela,

Intradevar – la 23 de ani si 165 cm – greautatea ideala ar trebui sa fie in jur de 56,6 kg. Indicele masei corporale este 30 – ceea ce inseamna ca trebuie sa slabesti.

Organismul tau, in conditiile unei vieti in care nu faci prea multa activitate fizica, consuma in jur de 1950 calorii doar ca sa-si mentina greutatea actuala. Ca sa inceapa sa consume din rezerve, trebuie sa reusesti sa consumi zilnic maxim 1200-1300 calorii – si nu mai mult. Asta in primul rand.

Apoi trebuie sa ai grija ca ceea ce mananci – adica meniul tau zilnic, sa fie compus din proteine (carne, lapte, oua, etc),  grasimi foarte putine reprezentate doar de uleiuri de origine vegetala: ulei de porumb, ulei de floarea soarelui, ulei de masline, etc,  si o mica cantitate de glucide sau zaharuri, ori carbohidrati – glucide care, adunate din compozitia intregului meniu zilnic, sa nu depaseasca zilnic totalul de 110 grame. Foarte important este ca aceste glucide sa provina in cea mai mare proportie din legume si putine fructe, – toate cat mai proaspete – si nu din produse amilacee, produse de panificatie si patiserie.

Trebuie sa stii ca a incepe sa slabesti este un lucru destul de importnat, complex si necesita foarte multa vointa din partea ta – necesara in a-ti modifica atat alimentatia pe care o ai in acest moment, cat si stilul de viata – incercand sa devii mult mai activa, sa faci miscare, gimnastica, sa mergi mai mult pe jos  sau sa alergi.

In stabilirea regimului alimentar trebuie sa tii cont si de preferintele tale, dar sa renunti la mancarea fast –food, dulciuri, cartofi, orez, snacks-uri, etc.

In general, atunci cand apelezi la o consultatie de specialitate, dupa evaluarea nutritionala, completarea unui chestionar si o ancheta alimentara elementara – se poate intocmi un meniu personalizat.

Pana atunci, o sa-ti dau ca exemplu despre cum ar trebui sa arate un meniu intocmit cu respectarea acestor principii,  printr-un meniu ce contine 1000 de calorii, este deci, hipocaloric si hipoglucidic, in acelasi timp,  asigura cca 75 g proteine, 100 g glucide si 35 g lipide, deci echilibrat din punct de vedere nutritional.

Regimul pentru 1 zi

Dimineata: 1 cafea fara zahar,  200 ml lapte/iaurt degresat si 1-2 linguri de cereale de ovaz (deci fara „crunch”, fara zahar adaugat, cereale neexpandate, genul de cereale la care se vede bobul strivit, fara cacao, stafide sau alte adaosuri!)

Ora 10.00: o chifla cam de 50 g sau o jumatate de covrig, cu o bucatica de carne fiarta slaba sau branza de vaci (50g);

Ora 12: Felul 1: 1-2 farfurii de supa sau ciorbita preparata din legumele permise, fara paste (fidea, galusti, etc.), sau orez, nedreasa cu smantana, eventual – e permis  albusul de ou;

Felul 2: 100 g carne fiarta/ la cuptor/ la gratar/ la capac si legume-sote de: vinete / dovlecei / fasole verde / spanac / conopida / varza alba / broccoli / (250g);

Felul 3: 1 mar.

Ora 16.00: 1-2 grep-fruit;

Seara: 1 iaurt mare si 25o g garnitura de legume, sote, (utilizam alta leguma decat cea de la pranz, dar din aceleasi tipuri de legume enumerate –preparate  fara rantas, ulei!), sau ciuperci sote si  50 g rasol de vita.

Felul 2: 1 mar Granny-Smith

Cam asa ar trebi sa arate meniul pentru o zi, adaptandu-l bineinteles la viata si activitatea pe care o ai deja. Faptul ca esti asa de tanara este un mare plus,  organismul tau  te va ajuta, o sa vezi, daca resusesti sa rspecti ceea ce ti-am scirs aici  – vei avea un raspuns imediat. Trebui doar  sa-ti gestionzi foarte bine regimul alimentar., sa fii disciplinata, rabdatoare si serioasa. Incearca sa constientizezi ce mananci, sa-ti controelezi foamea adevarata, sa-ti  planifici mesele. Fa miscare cat de mult se poate.

Iti doresc mult succes!

 

Am gastrita si vreau sa fac si un test de intoleranta alimentara

Buna ziua!

Am fost diagnosticata cu gastrita si timp de doua saptamani iau niste pastile prescrise de medic. Nu mi-a zis sa tin o anumita dieta si nu mi-a interzis sa mananc nimic, a zis sa mananc ceea ce imi prieste.

As vrea sa fac un test de intoleranta alimentara ca sa stiu ce imi prieste si ce nu, ca sa ma ajute mai mult la ceea ce mananc numai ca nu stiu unde sa il fac si nu stiu daca o sa am bani sa il platesc deoarece am auzit ca e foarte scump. Unde as putea face testul?

Si in legatura cu gastrita... Ati putea sa imi dati cateva sfaturi?

Cum si cand ar trebui sa mananc? Vreau sa mananc in asa fel incat sa scap si de burtica...am 1.65 si 53 kg dar am burtica.

Multumesc!

Beatrice

Draga Beatrice,

In gastrite, tratamentul medicamentos trebuie sustinut de un regim alimentar adaptat in functie de severitatea afectiunii.

Daca aceste doua componente ale tratamentului nu sunt bine conturate, o gastrita poate sa evolueze pana la cronicizare sau poate duce la alte afectiuni ale stomacului, mai grave.

Tratamentul dietetic urmareste combaterea aciditatii gastrice si consolidarea mucoasei gastrice care este inflamata, iritata.

Regimul dietetic se stabileste tinand cont de particularitatile  fiecarui caz in parte, particularitai individuale, si are in vedere un regim mai flexibil, apropiat de obiceiurile alimentare ale persoanei , dar preparate dietetic si servite intr-o forma cat mai apetisanta.. Mesele se recomanda sa fie frecvente (4-5 mese/zi),  putin abundente si sa respecte un orar zilnic, evitandu-se astfe destinderea stomacului si stimularea contractiilor sale.

E foarte importanta si o igiena a actului alimentar, adica mare atentie la actul alimentar in sine: alimentele nu trebuie inghitite rapid, se vor mesteca atent, cu rabdare, se evita lectura sau privitul la TV in timpul mesei, ca si fumatul.

Dupa masa, daca conditiile permit, se recomanda o siesta, culcata pe partea dreapta. La 1-2 ore dupa masa se poate servi un ceai caldut, de musetel.

Oricum, sunt recomandate supele cu orez, toate genurile de supele mucilaginoase, cele preparate cu lapte si unt, cu galuste de gris, ouale fierte moi, frisca, gelatina de lapte, piureurile de legume cu putin unt, supele de carne, borsurile, supele-crème – toate fiind usor digerabile, carnea de pasare/vaca/vital – fiarta, fripta –(dar numai toccata!), pestele slab (fiert, fript sau copt in pergament).

De asemenea sunt bune pentru consum perisoarele dietetice, painea alba veche de o zi, branza de vaci sau telemeaua desarata, fainoasele fierte, pastele, spaghetele, prajiturile de casa gen pandispan, ecleruri, biscuiti de casa.

Fructele sunt permise cele bine coapte, fara coaja, fara samburi sau seminte, sub forma de sucuri, gelatina din suc  de fructe, pasate sau compoturi. Fructele oleaginoase si cele uscate sunt interzise din cauza continutului crescut in  in fibre si in grasimi.

Dulciurile greu de suportat (glucoza si fructoza concentrate produc arsuri),  se servesc sub forma de biscuit, prajitura cu mere, prajitura cu urda, etc.

Dintre alimentele interzise fac parte bauturile alcoolice, condimentele (mustar, ardei iute, piper, etc.), alimentele tari, dure, care sunt bogate in celuloza grosiera (castraveti, ridichi, bame, linte, fasole uscata, mazare boabe, ceapa uscata si usturoi, fructele cu coaja, etc.),

Alimentele prea concentrate in sare sau zahar sunt daunatoare mucoasei gastrice (bomboane, prajituri, gemuri si jeleuri, siropuri, dulceturi, saraturi, etc.)  bauturi iritante (ceaiul tare, cafea, alcoolul) – deci trebuie eliminate.

Alimentele nu se consuma nici prea fierbinti, dar nici prea reci- ambele tipuri fiind iritante pentru mucoasa gastrica.

Se evita carnurile grase si cele bogate in tesut consjunctiv. Sarea se consuma  in cantitate mica.  Carnea mai grasa sau carnea de vanat sunt interzise, mezelurile grase si condimentate – de asemenea, molustele, slanina, alimentele prajite in grasime (ulei), sosurile cu rantas.

In ceea ce priveste toleranta individuala -  in cazul tau, acest termen se refera la reactivitatea ta fata de un anumit aliment si nu are nicio legatura cu alergia alimentara.

Asadar, aceste tolerante le poti afla singura, prin tatonare, incercand diferite alimente si urmarind reactia ta, adica daca te doare stomacul dupa consumul sau.

Dar, daca tot vrei sa stii despre testarea intolerantei alimentare, exista testul York – test care se face in cazuri de alergii alimentare (deci nu un cazul tau). Acest  test care se efectueaza in cadrul laboratoarelor Synevo si se analizeaza toleranta a peste 100 de alimente.

In legatura cu burtica pe care o ai, deocamdata nu e cazul sa-ti faci probleme –  nu cred ca putem vorbi de un exces al kilogramelor. Burtica poate fi si din cauza unei indigestii.

Cu bine!

Vreau sa slabesc!

Am 28 ani, 1.64 m si 75 kg si as vrea sa slabesc! Ce ar trebui sa mananc?

Va multumesc!

Loredana

Draga Loredana,

La 28 de ani si 164 cm – greutatea idela trebuie sa fie in jurul valorii de 57-58 kg. Nu esti o persona obeza, esti doar supraponderala, ai un IMC de 27,8. Maximum recomandat pentru tine este 25.

Ca sa poata sa-si mentina greutatea, in conditiile unei activitati fizice scazute, organismul tau consuma zilnic cca 1750 calorii.

Daca vrei sa slabesti, va trebui sa scazi acest aport, cu cca 500 calorii (asta pentru a asigura o scadere ponderala rationala de cca 1-1,5 kg/saptamana), adica este necesar sa aduci zilnic un aport caloric de cca 1200 calorii. Atat va trebui sa-ti calculezi.

Din acestea, glucidele sa nu depasesca 110 grame, carnea slaba sa nu-ti lipseasca, iar lipidele (grasimile) – cat mai reduse, mai ales cele de origine animala: cascaval, unt, smantana, lapte gras, iaurt, gras, branzeturi, produsle de panificatie si cele de cofetarie – eliminate.

Consuma cat mai multe legume crude, sub forma de salate, la care adaugi otet de mere si 1 lingura de ulei de masline.

Trebuie sa devina o obisnuinta sa citesti eticheta produselor alimentare inainte de a le cumpara, pentru a reusi sa alegi ceea ce e mai bun pentru tine.

Ai nevoie de 4-5 mese/zi, toate in cantitati mici – deci nu copioase,  eventual servite mai des.

Dimineata – painea – 1 feliuta -  o  servim cu un ceai/cafea – ambele neindulcite, cautam arome placute noua,  si asociem cu o proteina – cum ar fi o branzica de vaci, sau cottage, sau – si mai bine, 2 oua fierte tari, sau ochiuri romanesti, sau chiar o sunca de Praga.

La ora 10.00-11.00 e timpul pentru o gustare si de mare valoare ar fi daca  am apela la un mar, de exemplu.

Ai nevoie de proteine, cam in cantitate de 1-1,5 g/kg/corp/zi, adica in jur de 75-80 g/zi. Astea inseamna cel putin o friptura, sau o portie de 2 oua – poti sa alegi varianta de oua fierte tari.

Lactatele intra in aceeasi categorie, deci cel putin la o masa, daca nu chiar o masa si o gustare - trebuie sa nu-ti lipseasca. Alege variantele fara prea multa grasime, de exemplu iaurtul 2% grasime, sau branza cu smantana 2% grasime, in loc de iaurtul extra sau smantana 20% grasime.

De regula, pranzul trebuie sa fie reprezentat de supa/ciorba – gatite fara grasimi in exces, fara fidea, cartofi, orez, etc si o portie de carne – fie fiarta, fie gratar, o  feliuta de paine si legume – fie sub forma de salata, fie sub forma de ghiveci la cuptor, sau inabusite.

In jurul orei 16.00-17.00 – avem nevoie de o alta gustare – alegem, de exemplu, un iaurt. Acesta sa fie simplu, deci nu cu fructe sau alte adaosuri.

Masa de seara, de exemplu, poate sa fie reprezentata de un peste la cuptor, sau o salata cu ton. Adica trebuie neaparat sa aiba in compozitie si o proteina.

Ca sa poti sa urmezi un anumit tipar alimentar, care eventual ti se potriveste tie, ai nevoie de mai multe consultatii de specialitate. Sunt aspecte care nu se pot desavarsi printr-o simpla consultatie, ci una dinamica si consolidata in timp.

De aceea, relatia cu nutritionistul tau trebuie sa fie una bazata pe incredere. Specialistul in dietoterapie poate sa adapteze diferite alimente si sa tina cont si de preferintele tale culinare, astfel incat ceea ce mananci sa-ti faca si placere, sa-ti tina si de foame, si – in acelai timp- sa te ajute sa slabesti.

Va trebui sa ajungi la performanta la care singura sa poti sa-ti evaluezi ceea ce mananci zilnic, sa stii ce e mai bun si sanatos pentru tine.

Lichidele – mai ales apa de masa, deci nu sucuri imbuteliate, nu carbogazoase, da ceaiurilor, mai ales ceaiului verde, dar neindulcit. Un mare ”NU” spunem si produselor de patiserie, cofetarie, ciocolata, fructele uscate, etc – adica dulciurilor, in general. Alege merele, deci nu struguri, pere, prune, banane, si doar 1 mar/zi – mai ales in prima faza.

Cu bine!

 

Cum sa-mi controlez pofta de dulce?

Cum pot sa imi controlez pofta de dulce atunci cand sunt stresata (urmeaza sa fiu operata de un nodul la un san)? Am 167 cm, 105 kg!

Va multumesc!

Nica

Draga Nica,

De cele mai multe ori, pofta de dulce este sustinuta si de modificari metabolice, de aceea este mai greu de controlat, fiind implicat un hormon – insulina. In ceea ce va priveste, situatia dumneavoastra este speciala, consumul psihic fiind cel care va determina sa mancati mai mult dulce.

Ca sa reusiti sa aveti un control, va trebui sa inercati sa faceti alegeri cat mai sanatoase – adica sa preferati un fruct proaspat sau cateva fructe uscate macar – in loc de un dulce concentrat, cum ar fi o napolitana sau un croissant.

Poate fi vorba si despre o lipsa de crom. Puteti sa va folositi de cateva suplimente alimentare, asa cum este spirulina, garcinia si scortisoara.

Oricare dintre ele va vor face foarte bine si va vor echilibra acesta pofta.

O salata de fructe, garnisita cu scortisoara este foarte binevenita: un plus de vitamine si un continut glucidic mai mic decat celelate dulciuri concentrate!

Va doresc multa sanatate si puterea de a trece prin acesta incercare!

Va asteptam cu vesti bune!

Vreau sa dau jos cateva kilograme

Buna ziua! Am 23 ani, 166 cm, 61 kg. As vrea sa tin un regim pentru a mai da jos aproximativ 3-4 kg. De asemenea, as vrea sa invat sa mananc sanatos si nu stiu de unde sa incep. Am citit tot felul de lucruri pe internet, care m-au bulversat total, pentru ca multe erau in contradictie.

As fi foarte recunoascatoare daca m-ati ajuta cu cateva sfaturi. Multumesc!

Roxana

Draga Roxx,

La cei 23 de ani si 166 cm, greutatea ideala este de 57-58 kg – dar asta fara a fi obligatoriu.

Deci, s-ar putea ca decizia ta de a slabi sa nu fie atat de reala, deoarece tu ai un IMC de 18.5 – valoare absolut normala, astfel incat tu trebuie doar sa te mentii din acest punct de vedere.

Consumul energetic zilnic, ca sa poti sa-ti mentii greutatea actuala este in jur de 1500 de calorii. Ca sa slabesti, va trebui sa aduci mai putine calorii, de regula se scade cu 300-400 calorii.zi, deci vorbim de cca 1200-1100 calorii/zi, consum care depinde si de gradul de activitate fizica pe care il desfasori tu.

Daca totusi vrei sa slabesti, poti sa intensifici activitatea fizica pe care o desfasori, seara, alergat sau pur si simplu gimnastica facuta la domiciliu – care este de mare valoare. Din punct de vedere al alimentatiei, ti-as recomanda in primul rand o evaluare a starii de nutritie, dar si a a obiceiurilor alimentare pe care le ai – abia apoi putem vorbi de modificari ale alimentatiei.

O hrana sanatoasa inseamna mai mult decat cateva sfaturi. E bine ca ai sesizat ca pe net se gasesc tot felul de sfaturi, unele dintre ele fiind chiar contradictorii, de aceea trebuie sa fim foarte selectivi cu ceea ce citim.

Eu cred ca este bine sa incepem de la sursa alimentelor pe care le cumparam si sa avem in vedere prepararea acestora cat mai simpla, cu evitarea preparatelor alimentare procesate.

Te sfatuiesc sa consumi:

• multe legume si fructe cat mai proaspete
• evita indulcirea in exces a alimentelor
• lichide suficiente – mai ales apa, apa minerala, compot facut in casa (fara zahar adaugat)
• cat mai putina sare

Evita grasimile – mai ales cele de origine animala.

Nicio masa fara ulei de masline, crud, adaugat in salata

Nicio zi fara un ceai verde – chiar recomand incheierea mesei de pranz cu un ceai caldut, verde.

In linii mari, cam atat.

Despre alimentatie – si mai ales despre deprinderi sanatoase – se poate vorbi foarte mult.

Te rog sa ma intrebi mai concis, daca este cazul. Oricum, faptul ca te preocupa aceste lucruri, este deja un mare plus.

Cu bine!

pagina 1 din 42 pagini  1 2 3 >  ultima »

Ai o intrebare pentru expertul nostru in nutritie?

Completeaza mai jos si in cel mai scurt timp vei gasi aici raspunsul

Te rugam sa introduci codul din imagine!


* - campuri obligatorii
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci