Pui in vin, in stil frantuzesc

Pui cu vin, in stil frantuzesc

autor: LUMEA RETETELOR
pregatire: 15 min
gatire: 75 min
timp de preparare: 90 min
grad de dificultate: mediu
ocazie:
vizualizari:
252
comentarii:
0

Etichete:

Puiul fiert incet, in vin rosu robust, reprezinta o reteta rustica tipica din bucataria franceza. Aceasta versiune moderna a unui fel clasic, de bistro, contine salote, ciuperci si morcovi, astfel ca nu mai trebuie decat niste cartofi – si, bineinteles, multa paine frantuzeasca. Posteaza si tu retete culinare aici!

  • Se pun salotele sau cepele intr-un vas termorezistent si se acopera cu apa clocotita. Se lasa 30 de secunde, apoi se scurg. Cand s-au racit indeajuns, se descojesc si se pun deoparte.
  • Se incinge 1 lingura ulei intr-o caserola rezistenta la flacara. Se adauga baconul si se prajeste 3 minute, amestecand adesea, pana se face crocant. Se scoate cu o spumiera si se pune deoparte.
  • Se adauga salotele in caserola si se prajesc, amestecand frecvent, la foc moderat, timp de 5 minute, pana se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se pun deoparte.
  • Se adauga ciupercile in caserola, impreuna cu restul de ulei, daca este nevoie, si se prajesc 3–4 minute, amestecand frecvent, pana se rumenesc.
  • Se pun inapoi in caserola jumatate din bacon si salote. Se pun peste ele bucatile de pui si se presara cu restul de bacon si salote. Se leaga ierburile intr-un bouquet garni si se adauga in caserola impreuna cu vinul si bulionul de pui. Se asezoneaza generos cu sare si piper.
  • Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minimum si se fierbe carnea 15 minute. Se adauga morcovii si se continua fierberea alte 30 de minute sau pana cand puiul este facut iar morcovii sunt fragezi, dar crocanti.
  • Se scot bucatile de pui si se aranjeaza pe un platou incalzit. Se strecoara lichidul intr-o craticioara. Se adauga la pui baconul, ciupercile, salotele si morcovii si se pastreaza la cald.
  • Se pune bouquet garni-ul inapoi in sosul strecurat, se adauga zahar si se da in clocot. Se fierbe pana ce sosul s-a redus la circa 360 ml. Se amesteca amidonul cu putina apa, ca sa formeze o pasta. Se adauga in sos, amestecand, si se fierbe pana se ingroasa. Se potriveste de sare si piper si se arunca bouquet garni-ul. Se toarna sosul peste pui si legume, se presara cu patrunjel si se serveste.

Sfat:

    • Daca nu puteti gasi ulei de masline aromat cu usturoi, folositi ulei de masline extravirgin si prajiti 1 catel de usturoi pisat, impreuna cu ciupercile. • Pentru pui cu Riesling, tipic regiunii Alsacia, din nord-estul Frantei, luati 550 g piept de pui dezosat, fara piele, sau pulpe, si taiati-l bucati mai mari. Folositi Riesling in loc de vin rosu. Adaugati morcovii odata cu puiul si fierbeti 30 de minute, apoi adaugati 200 g mazare congelata, direct din congelator, si continuati fierberea alte 5 minute. Strecurati si scadeti sosul ca mai sus, apoi ingrosati-l si imbogatiti-l cu 4 linguri smantana. Serviti puiul cu taitei cu ou, fierti si amestecati cu patrunjel tocat foarte fin sau seminte de mac.

De ce este sanatos?

    • Spre deosebire de cele mai multe vegetale, care sunt mai hranitoare crude, morcovii gatiti au valoare nutritiva sporita. Din cauza ca, in stare cruda, membranele celulelor sunt foarte tari, organismul poate converti in vitamina A doar 25% din beta-carotenul prezent. Gatitul rupe membranele celulelor, usurand absorbtia si convertirea betacarotenului. • Vinul rosu contine flavonoide care protejeaza impotriva bolilor de inima.

Valori nutritionale pentru o portie:

372 kcal, 37 g proteine, 9 g grasimi (din care 2 g grasimi saturate), 22 g carbohidrati (din care 7 g zaharuri), 3 g fibre; vitamine si minerale: A, B6, B1, B2, E, cupru, fier, folati, niacina,potasiu, seleniu, zinc
Ingrediente persoane
La Ingrediente puteti sa specificati numarul persoanelor pentru care doriti sa gatiti
  • 12 salote sau cepe mici Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1.5 lingura ulei de masline aromat cu usturoi Adaugare la lista de cumparaturi
  • 55 g bacon, taiat fasii subtiri, transversal Adaugare la lista de cumparaturi
  • 12 ciupercute champignon Adaugare la lista de cumparaturi
  • 4 buc pui - pulpe sau piepti, circa 170 g fiecare Adaugare la lista de cumparaturi
  • cateva fire patrunjel, cu tulpinile zdrobite Adaugare la lista de cumparaturi
  • cateva fire cimbru proaspat Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 foaie de dafin Adaugare la lista de cumparaturi
  • 150 ml bulion de pui, preferabil preparat in casa (vezi sectiunea Sfaturi practice/Ghidul incepatorului) Adaugare la lista de cumparaturi
  • 360 ml vin rosu robust, cum este cel de Burgundia Adaugare la lista de cumparaturi
  • 300 g morcovi taiati bucati Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 un praf zahar tos Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 lingura amidon Adaugare la lista de cumparaturi
  • sare si piper Adaugare la lista de cumparaturi
  • patrunjel tocat, pentru ornat Adaugare la lista de cumparaturi
Adaugare la lista de cumparaturi click pe semn pentru adaugare in lista de cumparaturi !

Lista de cumparaturi

Pentru a utiliza lista de cumparaturi, va rugam

Voteaza!

Votul tau:

Comentarii

Pana in prezent au sosit 0 comentarii

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci