Cozonac by Clipe dulci

autor: naskwik1
timp de preparare: 120 min
grad de dificultate: mediu
ocazie: Retete de Craciun
evaluare:43211
vizualizari:
42
comentarii:
0

Etichete:

Pentru ca vin sarbatorile, va fi de folos o reteta de cozonac bun si pufos ca pe vremea bunicii :D ! Cozonac by Clipe dulci: o reteta de Craciun, de mini-cozonaci din aluat de cozonac cu sofran. Posteaza si tu retete culinare aici!

  • Frecati drojdia intr-un vas incapator cu 50 de grame de zahar pana se lichefiaza si amestecati cu 150 ml lapte caldut si 150 gr faina.
  • Aluatul obtinut il acoperiti cu un prosop curat si-l puneti intr-un loc caldut sa dospeasca 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul. intre timp, opariti petalele de sofran cu lapte fierbinte si-l acoperiti ca sa se opareasca bine.
  • Dupa ce a crescut frumos aluatul, adaugati restul de lapte caldut, galbenusurile, infuzia de la sofranul oparit, 100 g unt topit, romul, sarea, vanilia, si restul de faina.
  • Aluatul obtinut se framanta 15 minute pana se desprinde de pe vas, puneti restul de unt topit pe care il lasati sa se scurga sub coca si nu il mai framantati, ci numai il impaturiti ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incorporeaza untul, va rezulta un aluat poros ca un burete. Lasati aluatul sa creasca 1 ora pana isi dubleaza volumul acoperit cu o folie alimentara vasul ca sa nu patrunda aer in interior, mai acoperiti cu un prosop si puneti intr-un loc caldut ferit de curenti.
  • Dupa ce va creste aluatul il rasturnati pe masa infainata putin si-l impartiti in bilute de cate 100 de g greutate. Turtiti bilutele si puneti pe mijloc umplutura dorita, aduceti marginile spre centru si le lipiti in asa fel ca sa ascundeti umplutura in interior.
  • Intindeti turtele ovale cu atentie sa nu iasa umplutura si le faceti cu un cutit pentru pizza 5 taieturi pe lungumea turtelor la distanta egale una fata de alta, rasuciti capetele ca pe o bomboana in asa fel ca sa rezulte o spirala, asezati capetele unul peste altul spre partea dorsala a bilutei, si le puneti in tavi mici pentru briose unse cu ulei.
  • Le lasati sa creasca la caldut pana se umple forma peste marginile ei cu 1/3 din inaltimea totala, le ungeti cu cele 2 galbenusuri batute cu o furculita impreuna cu pudra si lapticul si le coaceti la 180 de grade Celsius in cuptorul preincalzit, timp de 30 de minute.
Ingrediente persoane
La Ingrediente puteti sa specificati numarul persoanelor pentru care doriti sa gatiti
  • 1 kg faina Adaugare la lista de cumparaturi
  • 140 g zahar brun Adaugare la lista de cumparaturi
  • 200 g unt Adaugare la lista de cumparaturi
  • 4 galbenusuri Adaugare la lista de cumparaturi
  • 15 ml rom sau o lingurita esenta de rom Adaugare la lista de cumparaturi
  • 2 pachetele zahar vanilat Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 lingura flori de sofran oparite cu lapte fierbinte Adaugare la lista de cumparaturi
  • 40 g drojdie Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 jumatate lingurita rasa sare Adaugare la lista de cumparaturi
  • 450 ml lapte caldut Adaugare la lista de cumparaturi
  • Pentru uns

  • 2 galbenusuri Adaugare la lista de cumparaturi
  • 2 lingurita pudra de zahar vanilat Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 lingurita lapte (sau dubla cantitatea, la nevoie) Adaugare la lista de cumparaturi
  • Umplutura

  • 100 g nuca coapta si faramitata bucatele potrivite Adaugare la lista de cumparaturi
  • 100 g ciocolata neagra stafide Adaugare la lista de cumparaturi
Adaugare la lista de cumparaturi click pe semn pentru adaugare in lista de cumparaturi !

Lista de cumparaturi

Pentru a utiliza lista de cumparaturi, va rugam

Voteaza!

43211
Medie: 4.20 | Total 5 voturi
Votul tau:

Comentarii

Pana in prezent au sosit 0 comentarii

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci