VIDEO: Colac Moldovenesc

autor: naskwik1
timp de preparare: 150 min
grad de dificultate: mediu
ocazie: Retete de Pasti Retete de Craciun
evaluare:43211
vizualizari:
2
comentarii:
0

Etichete:

Prepara Colac Moldovenesc, o reteta traditionala din bucataria romaneasca, paine dulce cu semnificatie spirituala. Posteaza si tu aici retete culinare!

Despre colaci: In traditia populara, nici un eveniment important din viata omului nu poate fi disociat de colaci, niste piini albe in forma de inel, impletite din doua sau mai multe suluri de aluat.

Potrivit traditiei, colacul este si un dar domnesc, are dimensiuni pe masura celui care il ofera sau primeste si este prezent in viata romanului inca de la nastere. La botezul unui copil, parintii duc colaci nasului. Majoritatea etapelor nuntii sint insotite de prezenta unui colac. Miresei i se rupe un colac deasupra capului cind pleaca la biserica, apoi tinerii insuratei duc nasilor colaci, pentru sporul casei.

Daca mireasa este dusa la nunta cu car cu boi, animalele de la caruta sint impodobite cu colaci. Si in ritualurile de inmormintare apar colacii si sint impletiti sub mai multe forme. Ei sint fie rotuzi, fie sub forma de cruce ori de scara (pe care, spune traditia, sufletul celui disparut va urca catre cer).

Cuvintul de colaci a ajuns, in timp, sa fie sinonim cu ploconul. Locuitorii satelor aveau obiceiul de a merge la stapinii mosiilor cu colaci la zile mari, insa impletitura era inlocuita de gaini, faguri de miere, poame si miei.

Colacii sint nelipsiti la fiecare sarbatoare si sint vedete la Craciun si Anul Nou. Femeile satelor inca mai impletesc cununi din aluat pentru copii si alaiurile pe care le vor primi in casa. Impletiturile sint diferite pentru uratori: copiii primesc colaci mici, tinerii, impletituri mai marisoare, iar alaiurile de barbati vrednici sint rasplatite cu colaci mari, facuti din cite trei, patru cununi. In traditia populara, colacul este deseori insotit de oala de lut si sint strins legate de nemurirea sufletului.

Amindoua au ca elemente comune apa si focul. Din apa si tarina iese lutul, care sub miinile mesterilor se transforma in oala, iar din apa si faina iese aluatul, care va fi impletit in colaci.

Oala si colacul se savirsesc in cuptor si apoi pot fi jertfite, adica date de pomana, ori aduse ca ofranda. Nu putine sint sarbatorile de peste an la care femeile dau de pomana colaci si cani ori strachini de lut, la fel ca si petrecerile la care gazdele primesc impletituri si vase facute de olari.

Autor: Maura Anghel/Evenimentul.ro

  • Se cerne faina intr-un bol mare, se face o gropita si se toarna in centru ingredientele lichide amestecate cu drojdia lichefiata cu 2 linguri de zahar ( o frecati cu zaharul pana devine lichida si o turnati in laptele amestecat cu apa calda si uleiul).
  • Amestecati cu o lingura de lemn din centru spre periferii pana obtineti o coca lichida, acum puteti turna si sarea dizolvata in putin lapte pus deoparte din cantitatea totala.
  • Framantati pana obtineti o coca care se desprinde de pe peretii bolului pana ramane curat.
  • Acoperiti aluatul si-l lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul intr-un loc caldut ferit de curenti.
  • Dupa ce a crescut aluatul il impartiti in 3 bucati cate 400 de gr. si formati 3 suluri cu lungimea de 80 cm. Impletiti-o gata si o aranjati pe o tava unsa cu ulei, unind capetele cap la cap cu apa intre ele.
  • Pentru fasiile cuibului folositi masina de facut taietei lati, uniti rasuciti cate doua suluri subtiri si le rotiti in jurul unei salatiere de lut unse cu ulei, sulurile le uniti intre ele cu apa pe suprafata vasului.
  • Pentru spiculeti am folosit aceeasi tehnica am facut taietei lati si am rasucit cate doua fasii ca sa fie mai groasa tulpina spicului, pentru spic faceti suluri mai mici ascutite in varf si le taiati cu o foarfeca mica, formand desenul spicului cu casutele seminale.
  • Decorati colacul cu tulpinele si puneti in varf cate un spic, puteti sa faceti si niste frunze si sa le asezati in asa fel ca sa camuflati incheietura colacului, decorul se lipeste de colac cu apa.
  • Coaceti colacul la 180 gr. Celsius treapta 4 la cuptorul cu gaz timp de o ora. Dupa ce s-a copt colacul se unge cu apa amestecata cu zahar si putin ulei, dupa aceasta se acopera cu un prosop si se lasa pana se raceste acoperit. Pofta buna !

Sfat:

    Inainte sa dati colacul in cuptor ungetiti-l cu o pensula inmuiata in sirop facut din 2 linguri de zahar topit si stins cu 6 linguri de apa. Acest sirop ii va da o aroma si o culoare deosebita colacului.
Ingrediente persoane
La Ingrediente puteti sa specificati numarul persoanelor pentru care doriti sa gatiti

    Aluatul

  • 1.2 kg faina de alba Adaugare la lista de cumparaturi
  • 600 ml lichid: lapte si apa 1:1 Adaugare la lista de cumparaturi
  • 6 linguri ulei Adaugare la lista de cumparaturi
  • 2 linguri rase de zahar Adaugare la lista de cumparaturi
  • 2 lingurite rase de sare Adaugare la lista de cumparaturi
  • 50 g drojdie proaspata Adaugare la lista de cumparaturi
  • Siropul

  • 2 linguri de zahar Adaugare la lista de cumparaturi
  • 6 linguri apa Adaugare la lista de cumparaturi
Adaugare la lista de cumparaturi click pe semn pentru adaugare in lista de cumparaturi !

Lista de cumparaturi

Pentru a utiliza lista de cumparaturi, va rugam

Voteaza!

43211
Medie: 4.00 | Total 2 voturi
Votul tau:

Comentarii

Pana in prezent au sosit 0 comentarii

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci