Cozonac Moldovenesc

autor: vio_dreams
timp de preparare: 120 min
grad de dificultate: greu
ocazie: Retete de Pasti Retete de Craciun
evaluare:54321
vizualizari:
0
comentarii:
1

Etichete:

Prepara cozonac moldovenesc, o reteta de Pasti si o reteta de Craciun din bucataria romaneasca. Posteaza si tu retete culinare, retete cu poze aici!

  • Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
  • Faina trebuie sa fie foarte bine uscata, ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata.
  • Cernem faina intr-un vas incapator, de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.
  • Pregatim maiaua. Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. Adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena. O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.
  • Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina. Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.
  • Zaharul il dizolvam in laptele caldut. Adaugam si vanilia. Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen.
  • Topim untul si incepem sa framantam aluatul. Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut. Framantam aluatul energic circa 30 minute. Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica, juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.
  • Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura. Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat. Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si le adaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.
  • Ungem masa de lucru cu ulei, ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri. Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.
  • Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt. Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.

    Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil. In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori.

    Lasam din nou la crescut circa 30 minute. Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule. Presaram zahar tos.

    Dam la cuptor aproximativ 60 minute pana se rumeneste frumos.

    Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca.

Sfat:

    Mare atentie sa nu aveti tendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.
Ingrediente persoane
La Ingrediente puteti sa specificati numarul persoanelor pentru care doriti sa gatiti
  • 1 kg faina Adaugare la lista de cumparaturi
  • 250 g zahar Adaugare la lista de cumparaturi
  • 50 g drojdie Adaugare la lista de cumparaturi
  • 500 l lapte 3,5% grasime Adaugare la lista de cumparaturi
  • 200 g unt Adaugare la lista de cumparaturi
  • 5 galbenusuri Adaugare la lista de cumparaturi
  • 2 plicuri vanilie bourbon Adaugare la lista de cumparaturi
  • coaja rasa de la o lamaie Adaugare la lista de cumparaturi
  • coaja rasa de la o portocala Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 lingurita rasa sare Adaugare la lista de cumparaturi
  • ulei pentru uns masa de lucru Adaugare la lista de cumparaturi
  • Umplutura

  • 5 albusuri Adaugare la lista de cumparaturi
  • 200 g miez nuca Adaugare la lista de cumparaturi
  • 200 g stafide Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 lingurita zeama lamaie Adaugare la lista de cumparaturi
  • 1 esenta rom Adaugare la lista de cumparaturi
  • 50 g cacao Adaugare la lista de cumparaturi
  • 100 g zahar vanilat Adaugare la lista de cumparaturi
  • Pentru uns

  • 1 galbenus Adaugare la lista de cumparaturi
  • 50 ml lapte Adaugare la lista de cumparaturi
  • 50 ml apa Adaugare la lista de cumparaturi
  • 3 linguri zahar Adaugare la lista de cumparaturi
Adaugare la lista de cumparaturi click pe semn pentru adaugare in lista de cumparaturi !

Lista de cumparaturi

Pentru a utiliza lista de cumparaturi, va rugam

Voteaza!

54321
Medie: 5.00 | Total 2 voturi
Votul tau:

Comentarii

Pana in prezent au sosit 1 comentarii
Marina T 26.12.2012. - 17:54

Fantastica reteta, Vio! Ce mai, gatesc de multa vreme, credeam ca le stiu pe toate, dar cozonacul asta e jos palaria! N-am reprodus intocmai reteta, dar am folosit si eu din ponturile tale: uscarea fainii, baterea albusurilor pentru umplutura… Iti multumesc!

Comenteaza!

Te rugam sa introduci codul din imagine!
Newsletter
Dezabonare newsletter
Ultimele comentarii ale utilizatorilor
Cred ca doamna Ligia ar trebui sa vina sa ne lamureasca. Sa…
Sidy | 2013 07 10 - 04:55
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
Stimate Domn sau Stimata Doamna Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia…
STOIAN Gabriel | 2013 07 09 - 21:28
VIDEO: Bloggerul saptamanii - Ligia Pop
am primit premiul, multumesc, sunteti minunati !
flori99 | 2013 07 09 - 14:46
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
am primit premiul, este minunat, multumesc !
flori99 | 2013 07 09 - 14:43
Castigatorul premiului Rasfaturile verii
eu nu m? eempac cu ideea de ciuperci f?r? gust. ciurepcile au…
Sueli | 2013 07 08 - 08:31
Somon cu sos de stridii si ciuperci